Сачева търси нова програма в помощ на работниците от засегнатите сфери

15:31, 28 окт 20 / Политика 25 1685 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Социалният министър Деница Сачева обяви, че се търси вариант за използване на европейски средства за подпомагане на служителите в сектори, засегнати от мерките срещу Covid-19. По думите ѝ тази нова програма няма да изисква самоучастие на работодателите.

Министър Сачева коментира искането на собствениците на заведения и нощни клубове, които отново са сред най-засегнати от ограничителните мерки, държавата да поеме до 80% от възнагражденията на служителите им.

Собствениците на заведения искат държавата да плати 80% от заплатите

„Идеята да се компенсират работниците и служителите е приемлива, въпросът е да измислим механизъм, който да се отнася до всички икономически дейности, които биха могли да бъдат засегнати. Трябва да измислим и механизъм как това да се случва, така че да бъдат обезщетявани директно работниците, а да не минава през работодателите“, заяви Сачева, цитирана от БГНЕС. Тя поясни, че към този вид икономическа дейност трябва да се прибавят още учебните центрове, занималните и школи за различни обучения, тъй като тяхната дейност също се преувеличава.

И собствениците на учебни центрове искат обезщетение от държавата

Все още не е ясно обаче дали размерът на обезщетението може да достигне желаните от бизнеса 80%, въпреки че изглежда това може да бъде постигнато за нощните заведения.

„Рано е да се каже такова нещо, защото зависи за кои сектори говорим. Ако говорим за нощните заведения, по данни на НОИ около 32 хил. души са тези, които имат трудов договор и осигуровки. За тях вероятно това е числото, за което ще търсим решение. Що се отнася до тези, които са от занимални и учебни центрове, още не сме получили данните“, поясни Деница Сачева.

Въпреки много неясноти тя очаква мярката до 2-3 седмици да заработи и да бъде в помощ на около 50 хил. души, заети в тези сектори.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама