Коронавирусът в България: Първите флакони "Ремдесивир" пристигнаха

18:38, 29 окт 20 25 4359 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

На 10-то място сме по смъртност от заразата в ЕС и на четвърто на Балканите. Към момента се нареждаме на 21-во място сме по заболяемост в ЕС и на второ място на Балканите, обяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков на редовния седмичен брифинг за разпространението на COVID-19 у нас. Смъртността също нараства - само за последната седмица има ръст от 50%. 

С 1/3 ежеседмично нараства броят на приетите в болница, а от интензивни грижи се нуждаят 7% от болните.

"Възприемчивостта към заболяването остава голяма. Далеч сме от изграждането на колективен имунитет", обяви още д-р Пенков.

Първите флакони "Ремдесивир" пристигнаха. От здравното министерство съобщиха, че 2593 флакона от лекарствения продукт ще получат регионалните здравни инспекции в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил. По-късно днес количества ще получат и останалите 23 РЗИ. Лекарството се използва при лечение на среднотежки и тежки пациенти с доказана коронавирусна инфекция.

Ръст при заразените медици. "Над 2000 са заразените медици - 37% са заразените лекари, а 33% - медицински сестри", съобщи още зам.-министърът. Регистрирано е 102% нарастване на средноседмичния брой заразени. Ръст на заразените се отчита във всички възрасти. Сериозно увеличение има при заразените ученици в гимназиален и прогимназиален етап.

Снимка: CanStockPhotos

"Спешните отделения изнемогват", съобщи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той добави, че се очаква броят на хоспитализираните до дни да нарасне до 4000. "Става задължително да се включат и частните болници", каза още той, добавяйки, че в "Пирогов" отварят още две отделения за лечение на COVID-19.

"Училищата не трябва да се затварят. Продължавам да твърдя, че присъсътвеното обучение е най-доброто. Трябва да се действа локално", заяви отново министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Уведомяване чрез есемес на заразени с COVID-19. Обмисля се и уведомяване чрез есемес на заразени с COVID-19 и на контактните им. По думите на зам.-здравния министър Жени Начева идеята е до няколко дни всички лаборатории, в които се правят тестове, да могат да въвеждат в информационата система и телефонните номера на изследваните лица. "Тази информация автоматично ще се изпраща и на РЗИ, които ще започват да издирват контактните лица. Те също ще бъдат известявани с есемеси", добави Начева пред bTV.

Снимка: Pixabay

Още един учител загуби битката с коронавируса. Четвърти смъртен случай на учител, заразен с коронавирус. 49-годишна преподавателка по английски език в Севлиево е загубила битката с болесттаЕйлин Бейрактарова е с 20-годишен стаж. Постъпва за лечение в местната болница в събота, нямала е усложнения. Смъртта й е настъпила внезапно, предаде Нова телевизия.

Още 5 учители от най-голямото училище в Габровска област са заразени с коронавирус. В дистанционна форма на обучение са преминали и учениците от 5 до 7 клас.

Случай на коронавирус е установен и в Министерството на туризма. Заради това институцията няма да работи утре. Служителите продължават своята работа дистанционно.

Народният театър затваря до 15-и ноември заради Covid-19. Народният театър „Иван Вазов“ затваря врати до 15-и ноември заради ковид кризата. До края на следващия месец зрителите, закупили билети за отменените представления, ще имат възможност да ги върнат и да им се възстанови сумата, да ги презаверят за други дати или при наличие на свободни места за други спектакли, съобщи БНР.

Данните от последното денонощие. 2760 са новите случаи на коронавирус у нас. Това е 27,7 на сто от направените 9 946 теста. Най-много са заразените в София – 1 074, следват Пловдив с 206 и Благоевград със 160 случая.

Броят на активните случаи е 25 105, от които 2 316 са хоспитализирани. В интензивни отделения са 162 души. За изминалите 24 часа от усложнения на COVID-19 са починали 36 души. Излекуваните са 216, съобщи Единен информационен портал.

Коронавирусът в България: Икономическият министър се самоизолира

Около 1 - 1.5 млн. души не спазват мерките. Преобладават хората в активна възраст, които разнасят инфекцията, каза пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама