Отворено писмо за Деня на будителите: Няма правова държава без защита на човешките права

13:24, 29 окт 20 25 1855 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

По случай Деня на народните будители, 1 ноември, университетски преподаватели и граждански активисти се обръщат с отворено писмо към хората на изкуството и културата, учените, учителите и университетските преподаватели, журналистите, политиците и духовните лица, като ги призовават да използват гласа си срещу нарастващите прояви на расизма, хомофобията и омразата.

Повод за писмото са множество случаи на брутално погазване на човешките права на етнически малцинства; шумни хомофобски акции; атаки срещу образователни програми и материали, неправителствени и правозащитни организации; полицейски произвол и насилие по време на протестите; и налагане на теории на конспирацията, които блокират основни правозащитни документи.

Книжката, която разбуни духовете

"Настояваме българската държава да поеме своите ангажименти по отношение опазване правата на всеки гражданин, ценностите на Европейския съюз и подписаните договори. Призоваваме хората на изкуството и културата, учените, учителите и университетските преподаватели, журналистите, политиците, духовните лица и всеки, чийто глас се чува в обществото, да използва този глас срещу вируса на расизма, хомофобията и омразата, и в подкрепа на човешките права.

"Нека в Деня на народните будители си припомним основополагащите европейски ценности: човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство на всички пред закона, върховенство на правото. И да следваме завета на Левски: "Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили", пише в писмото.

До момента писмото е подписано от над 200 граждани - художници, писатели, издатели, режисьори, журналисти, музиканти, университетски преподаватели, учители, юристи, архитекти, психолози, изследователи и други, съобщи "Дневник". Писмото е отворено за подписване тук.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама