Кампанията "Капачки за бъдеще" събира средства за закупуването на детска линейка

12:04, 31 окт 20 25 2263 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Седмата кампания „Капачки за бъдеще“ отново очаква ненужните ви капачки на 1 ноември, като този път целта е със средствата от рециклираната пластмаса да се закупи детска линейка. Капачките ще се събират на 1 ноември на площад "Александър Батенберг" в София  между 9:00 и 15:00 часа, пишат инициаторите във Facebook. 

“Щом за две години успяхме да подменим най-старите кувьози в болниците в по-малките населени места - значи за няколко години ще успеем да осигурим и нужните неонатални линейки, които да обслужват цяла България”,  вярват организаторите.

Снимка: Facebook/Капачки за бъдеще

Освен капачки, който има възможност, може да дари и пари, тъй като неонаталните линейки са много скъпи – между 150 и 160 хиляди лева.

Българските държавни и общински болници разполагат само с 1 напълно оборудвана, специализирана детска неонатална линейка, осигурена не от държавния бюджет, а от дарители през 2017 година. Това налага при спешна нужда неонатологията да се свързва с местната спешна медицинска помощ и да се търси транспортен кувьоз, който да се затегне с ремъци.

"Е, от "Капачки за Бъдеще" смятаме, че е КРАЙНО ВРЕМЕ това да се промени. Затова влязохме в контакт с фирми, които да ни предоставят бус на добра цена. С фирми, които да го превърнат в линейка, и започваме да работим за осигуряване на специлизирана линейка за всеки от регионалните центрове с неонатология клас 3", заявиха инициаторите. 

Кампанията се провежда за трета година и до този момент е успяла  да събере над 10 тона капачки, които са осигурили апаратура за 36 болници в 36 града и са спасили живота на стотици бебенца. Заедно с това рециклирането е спестило на природата 400 000 кг пластмаса.

В "Капачки за бъдеще" са участвали хиляди доброволци от цялата страна, но изненадващо, от Facebook  страницата на инициативата разбираме, че някои от тях са очаквали лични благодарности за дарението от ненужни капачки. По този повод искаме да припомним една стара мъдрост, която гласи: "Ако търсиш благодарност за добрините, които си направил, значи търгуваш с тях."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама