Кукери, факли и димки срещу Хелоуин

19:11, 31 окт 20 / София 25 1771 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

За четвърта поредна година Националното движение "Хан Кубрат" се обяви срещу отбелязването на Хелоуин в България. По този повод кукери и хора с факли и димки участваха в прогонването на злите духове и опазване на българите традиции.

Тази година няма да има шествие заради епидемичните мерки, обясни организаторът на демонстрацията Веселин Костов, цитиран от БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

"Ние показваме българският отговор на Хелоуин. На нас ни омръзна да ни внасят отвън празници и да ни американизират. Ние искаме да бъдем българи преди всичко, да зачитаме нашите традиции и обичаи", заяви той и поздрави в аванс учителите, които според него, са съвременните български будители и утре имат празник.

Уникални идеи за Хелоуин грим

Според него младите хора трябва да познават българската история, празници и традиции, да ги спазват и почитат, и да не приемат толкова присърце внесените отвън празници.

Снимка: БГНЕС

Костов обърна специално внимание на Хелоуин и обясни, че той не е празник, а традиция.

"Хелоуин е една келтска традиция, а не празник. Поверието гласи, че в този ден мъртвите души бродят из живите. И това е начинът древните келти да се предпазят от злите духове", разясни той и припомни, че и църквата ни също отрича Хелоуин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.