Кога карантината е 10 дни и кога – 14?

13:12, 02 ное 20 25 3133 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Заповедите на здравния министър не винаги са съвсем ясни за гражданите. Такива бяха случаите със затварянето на търговските обекти и фризьорските салони през пролетта, с маските на открито тази есен, както и с продължителността на карантината.

Коронавирусът в България: 1225 новозаразени и 19 починали

Столичната регионална здравна инспекция обаче внесе яснота за домашната изолация – кога трябва да си седим вкъщи за 14 дни и кога - за 10.

На задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:

а) заразоносители (асимптомни лица);

б) лица с леки клинични оплаквания (телесна температура  < 38 градуса, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния;

в) лица по т. 1, които писмено и изрично са заявили отказ от болнично лечение.

Търсят се дарители на кръвна плазма след прекаран COVID-19

2. Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило.

3.Под карантина за срок от 10 дни се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването по чл. 61, ал. 2 и чл. 63, ал. 4 от Закона за здравето.

„Ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми за COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, карантината се преустановява“, посочват от СРЗИ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама