Жена маор с татуировка на лицето ще е външен министър на Нова Зеландия

18:25, 02 ное 20 / Свят 25 3408 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Първата жена маор с татуировка на лицето ще е външен министър на Нова Зеландия. Наная Махута беше назначена от премиерът Джасинда Ардърн. Преди четири години Наная Махута стана и първата жена член на парламента в страната, която носеше моко кауае - традиционна татуировка на брадичката си. Предишният външен министър на страната Уинстън Питърс също е маори.

"Имам привилегията да мога да водя комуникацията в чужбина", каза Махута.

Лявоцентристката Лейбъристка партия на премиера Джасинда Ардърн беше преизбрана миналия  месец, като спечели 49,1% от гласовете според предварителните резултати. Вземайки 64 от 120 места в парламента, нейната партия стана първата, която печели мнозинство, откакто сегашната  политическа система в страната беше въведена през 1996 г., съобщи bTV

Предстоящият парламент на Джасинда Ардърн изглежда ще бъде един от найр-азнообразните в света. Почти половината от законотворците в Нова Зеландия ще бъдат жени - значително по-висока от средната стойност в световен мащаб, която е около 25%.

Около 10% от тях открито са представители на LGBT общността - по-висок процент от предишния носител на титлата - Великобритания, където около 7% от членовете на Камарата на общините открито са различна от хетеросексуалната ориентация, според националната Телевизия Нова Зеландия. Новият вицепремиер на Нова Зеландия Грант Робъртсън също е гей.

"Те отразяват Нова Зеландия, която ги е избрала", каза Джасинда Ардърн, когато обяви кабинета си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама