Македонски политик предизвика Каракачанов на дуел

14:55, 02 ное 20 / Политика 25 2549 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Македонският политик Петър Богойески предизвика Красимир Каракачанов на дуел. Богойески е част от реформаторското крило във ВМРО-ДПМНЕ и името му се свързва с политическия проект „Македонска концепция“. Проектът настоява за ново решение за езиците в Северна Македония, както и за „обективизация“ на историята. Не липсват и нападки към България заради „арогантна“ позиция към езика.

Големите кавички

В интервю за bTV военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че няма как с коминтерновско удряне по масата Северна Македония да стане член на ЕС. Каракачанов за пореден път подчерта, че ако там разчитат някой отвън да натисне България, това няма да стане. „Не караме Скопие и македонците да се отказват от националната си идентичност, а да бъдат така добри да си я създадат според фактите“, коментира той.

Захариева: Скопие трябва да признае българските корени на нацията и езика си

В отговор Петър Богойески го предизвика на дуел. Във Facebook той се обърна към Каракачанов: „И двамата сме историци- хайде на дуел, публично“. „Да видим кой краде история, да видим кой език е по-стар- македонският или българският“.

Засега няма отговор от Красимир Каракачанов приема ли поканата за дуел. 

Между България и Северна Македония за пореден път има историческо напрежение. Сега обаче е заложена подкрепата от българска страна по пътя на македонците към ЕС. Външният министър Екатерина Захариева беше категорична, че ако Северна Македония признае българските корени на нацията и езика си, това ще сложи край на напрежението и на вероятността България да наложи вето за начало на преговорите за членство. Не изглежда обаче съседите ни да искат да отстъпят, дори напротив. В отговор на Захариева те обявиха, че македонският език и македонската идентичност са факт, потвърден от ООН и според тях по въпроса дилема не може да има.

Скопие отговори на Захариева: Македонският език и идентичност са потвърдени от ООН

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама