Няма опасна религия, има опасни вярващи

10:00, 04 ное 20 25 2259 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Мюсюлманинът няма право да вдига ръка срещу друг човек и трябва да се отнася с разбиране и любов към друговерците и само в случай на убийство или при опит за прогонване от дома му има право на самозащита. Това казва Корана – свещената книга.

Виена беше ударена от тероризъм по ислямистки подбуди“, „Трима убити при нападение с нож в църква, нападателят е викал „Аллах е велик“, „Мъж, крещящ „Аллах Акбар“, обезглави учител в Париж, който показвал карикатури на пророка Мохамед в клас“. Това казват световните медии само през последните 30 дни. А за последните години подобни сцени имаше и в Испания, Великобритания, Белгия и отново – Германия и Франция.

Петима убити и 17 ранени при терористичната атака във Виена

Защо се получава така? Терористични организации като Талибаните в Афганистан, „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“ прокламират джихада в неговия политически и социален смисъл - свещена война срещу неверниците, в която е позволено всичко – дори и забранените от свещената книга убийства на деца и жени.

Така джихадисткият терор в името на исляма дискредитира цялата религия. За миролюбивата част от хората – 98%, това се оказва пагубно. Защото се появява генералното подозрение, че тяхната религия е агресивна и трябва да се страхуваме от нея.


Снимка: CanStokPhoto

Профилът на атентаторите – млади и обикновено образовани хора

Интересното в случая обаче е профилът на атентаторите. Изключително тревожна статистика сочи, че през последните години е нараснал броят на високообразованите младежи от Запада, които се присъединяват към кървавата война, наречена джихад. В повечето случаи те са дошли да учат и да търсят по-добър живот, но въпреки че биват социализирани и създават приятелства, дълбоко в себе си те се чувстват изгубили своята идентичност, търсят фалшива такава и я припознават като своя.

Именно на това разчитат и специално обучените за целта хора, чиято работа е да ги привличат на страната на джихада. Джихадистите са автономни, безмилостни, познават социалната и културна среда на обществото, в което живеят, и се стараят да подчинят европейските неверници чрез изкуството на измамата. Най-популярният и лесен начин за вербуване са интернет форумите и социалните мрежи, където специално обучени вербовчици сърдечно отговарят на всякакви въпроси, създавайки непринудени връзки с цел потенциално вербуване. Те осъзнават, че ужасът е по-голям авторитет и по-силно оръжие за привличане на хората от молитвата.

Каква е мотивацията? Терористът е мотивиран, че ако загине, то смъртта в името на защита на вярата ще му отвори портата към вечното щастие, което ще го компенсира на оня свят. А там го чакат безмерни количества кюнефе, вино и 40 девици.


Снимка: CanStokPhoto

До 2050 г. мюсюлманите ще бъдат поне 20% от населението в Европа

Друга тема, която не бива да бъде пренебрегвана, е тази за увеличаващото се преселване на мюсюлмани в Европа. По данни на Евростат от 2013 г. 21 млн. от чужденците в ЕС са мюсюлмани, а през 2050 г. те ще бъдат поне 20% от общия брой на населението в Европа. Какви са последиците от това? Радикалният ислям се разпространява в цяла Европа между потомци на мюсюлмани имигранти. Разочаровани от прекалено високите си очаквания към обществото и неуспеха на интеграцията, част от европейските мюсюлмани, най-вече младежи, започват да търсят път към собствената си идентичност в своята религия, като по този начин чувствителността към вярата и омразата им към инакомислещите от Запада нарастват.

Известен пример за това е холандски последовател на Мохамед, роден и социализиран в Европа, който през 2004 г. убива режисьора Тео Ван Гог заради десетминутния му филм „Покорност“. В него той показва полуголи жени, върху кожата на които са изписани текстове от Корана, описващи физическите наказания, полагащи се на непокорните мюсюлманки. Важно е да се отбележи, че тази саморазправа в името на Аллах, както и атентатите във Виена, Франция и този от преди години в сатиричния седмичник „Шарли Ебдо“, не са породени от социално отчаяние, бедност или маргинализация, а напротив – оправдани са и мотивирани с религията. Интересно е и че по-голямата част от мюсюлманите в Европа не осъждат тези действия, макар и да не се отъждествяват с тях.

Мюсюлманите ще победят Европа чрез демографския показател

Интересна е тезата на италианската журналистка Ориана Фалачи, която твърди, че мюсюлманите ще победят Европа чрез демографския показател. В своята книга „Силата на разума“ тя сравнява Европа с Троя – център на една цивилизация, който е атакуван и в крайна сметка превзет отвътре. А троянският кон не са терористите самоубийци, а плодовитостта на мюсюлманските жени. Фалачи дори нарича Стария континент „ислямска колония“, където нашествието „не се осъществява само във физическия смисъл, но също така и в психически и културен смисъл“. Тя твърди още, че „Европа вече я няма, има Еврабия“.

Това напомня на абсурдната ситуация от един метафоричен разказ на швейцарския журналист Макс Фриш, който показва какво би се случило при едно такова разпространение на исляма в Европа. В него се разказва как започва един пожар – идват някакви странни хора, собственикът на къщата ги пуска да спят на тавана, носят подозрителни неща, миришещи на газ, и накрая искат кибрит от самия стопанин. И текстът завършва по следния начин: „С право си казваш, че един истински подпалвач щеше да е по-добре въоръжен и им даваш и това: кутийка с жълти кибритени клечки. А на другата сутрин, виж ти, вече си станал на въглен и дори не можеш да се учудиш на собствената си история“…

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама