Повече от половината българи се съмняват в тестовете за COVID-19

13:53, 03 ное 20 25 2244 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Разделени са мненията по въпросите за коронавируса у нас в момента. Обществото не изглежда готово за нови форми на затваряне, макар и тази мисъл да не звучи вече толкова шокиращо, колкото през лятото. Няма мнозинство срещу носенето на маски. Никак не са малко обаче хората, които намират за прекалено панически тона на медии, а и на институции. 

Изводите са от бърз телефонен сондаж по темата „коронавирус“, проведен между 28 октомври и 1 ноември сред 800 души от „Галъп интернешънъл“.

Осем месеца хаос, грешки и бездействие

44,5% от българите смятат, че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса, а общо 53,6% са по-скоро несъгласни. 


Снимка: "Галъп интернешънъл"

Мненията са почти равно разделени и по въпроса дали са необходими отново твърди ограничителни мерки. От лятото насам явно има и известно „свикване с мисълта“ – вероятно заради новините от други европейски страни. Ако при предходния скок, през лятото, около 60% са били несъгласни, а под 40% – съгласни, сега отговорите са в съотношение 50,8% съгласни срещу 47,6% несъгласни.


Снимка: "Галъп интернешънъл"

42,5% от българите признават, че им е писнало от всякакви ограничения. Все пак мнозинство от 54,8% не приемат подобна позиция. Явно когато става дума за мерките, българите биха искали да разчитат повече на личната си отговорност.

53,2% се съмняват в надеждността на тестовете за коронавируса, а 31,4% им вярват напълно. Тук обаче зоната на затрудняващите се да отговорят е закономерно висока – 15,4%.

Коронавирустът в България: Мобилните екипи пред болниците ще правят бързи тестове за коронавирус

21,9% от анкетираните смятат, че „коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали“. 52,2% избират по-умереното „коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип“. 24,3% намират, че „коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника“.


Снимка: "Галъп интернешънъл"

Много осезаема е тревогата за здравната система. 76,2% споделят страха, че евентуално няма да могат да разчитат на здравната система при нужда. 21,7% явно не изпитват такъв страх.

75,7% намират обаче, че медиите създават и излишна паника. 62,3% виждат подобна вина у институциите. Очевидно не са малко и хората у нас, които не са склонни да преувеличават опасността и биха желали по-спокойна публична среда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама