Как да не се изложим пред чужденците на тяхна територия

21:55, 03 ное 20 / Любопитно 25 2468 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В сегашните „странни“ времена не пътуваме по света, но все някога отново ще хванем самолета. За да бъдете готови за това светло бъдеще „Покана за пътуване“ проучи какви са нравите в различни краища на света и какво не бива да правите, за да не се изложите пред чужденците, съобщи БНР.

Бутан – тютюнопушенето е криминализирано. Можеш да внесеш цигари за собствена употреба, но не и да пушиш на публични места дори да си турист. Контрабандата и продажбата се наказват със затвор. Това обаче не значи, че ако закъсате за цигара, екскурзоводът няма да ви намери отнякъде вносни папироси на баснословни цени.

Сингапур – и за  6 грама, и за 6 кг дрога наказанието е едно и също  – смърт. Там глобата за изплюта дъвка е 500 долара, за изхвърлен на улицата фас – 1000 долара, а ако носиш в метрото запалителни материали – 5000 долара. Санитарната чистота се поддържа, като мият дори светофарите и пейките със сапун, а колите с лоши катализаторни уредби се спират от движение.


Снимка: Pixabay

В Малайзия има ограничения за вноса на паста за зъби, сапун, крем за лице и цигари само, за да не се крие дрога вътре – по един брой от всичко. В Швейцария, Франция и Испания са традиционни трите целувки по бузите при срещи с приятели. Коронавирусът сигурно е намалил драстично прилагането на този обичай. В Индия публичната приятелска целувка по бузата или не дай си Боже прегръдка между мъж и жена, които не са съпрузи, минава за висша форма на разврат и изневяра.

Там дори не е прието да пиеш кафе с приятел от другия пол. Защото само 3% от индийците се женят не по предварително уговорен сватлък между семействата още от ранна възраст. Там обаче нещата не са оставени на случайността. Двете фамилии се съветват с астролог, той прави подробни хороскопи на двете деца и преценява дали семейството им ще бъде здраво и щастливо, съобразно характерите и жизнения път. Ако астрологичната карта не предполага фамилна идилия, уговорката отпада.

В Европа е прието да се здрависваме, но в Азия, не е желателно. Особено обидно е да протегнеш лявата ръка, която се смята за мръсна. Най-добър е поздравът със събрани за молитва ръце пред лицето. По същата причина не бива в храм да се сяда с крака, насочени към Буда – това е неуважение към религията. На същия континент подаряването на парфюм се смята за обиден намек, че човекът мирише.


Снимка: Pixabay

В Тайланд кралят е божество и не бива да се хвърлят на земята пари, защото са с неговия образ. Там също така не е прието да се погали по главата детенце, колкото и да е сладко. Смята се, че така му се отнема кармата. В Нигерия, ако целунеш бебе, родителите са убедени, че желаеш смъртта му. В Германия ако вдигнеш наздравица с вода или безалкохолно суеверието е, че искаш смъртта на компанията. В Япония е знак за неуважение и лоша поличба, ако забодеш пръчиците в купата ориз. В Холандия пеенето на масата минава за предизвикателство към дявола.

Израелците, както японците, са нация от пътешественици. При тях е традиция след всеки воаяж да се събират на парти за добре завърнали се. Пътешествениците да покажат снимки, а останалите, които също са били по тези места, да допълват разказите им. Не е така в Сенегал. Там никой не трябва да знае, че си пътувал, за да не те урочаса.

В Европа и Америка доста от хотелите нямат 13-и етаж и стая номер 13, заради суеверието, че числото носи нещастие. В Китай поверието пък обрича четворката на същата съдба, защото се произнася почти като смърт. Там езикът има между 30 и 80 хиляди йероглифа. Средният китаец през живота си научава около 3000 и с тях успява да си прочете вестника. При много от тях само един нюанс променя значението. Както всички знаем, на китайски криза и възможност се четат по един и същи начин.

Новата мода в Пекин пък е да поднесете на домакинята, ако отивате на гости, или на гаджето си букет от билки, които веднага да бъдат сварени на чай и поднесени с ритуал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама