Коронавирусът в България: Обособяват болници само за лечение на Covid

18:30, 04 ное 20 25 4600 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В страната ще бъдат обособени болници само за лечение на пациенти с Covid. Днес здравният министър ще издаде нова заповед и за реорганизация в големите болници, като във всяко голямо лечебно заведение ще бъдат разкрити по 200 легла. Това стана ясно по време на днешното правителствено заседание.

В София по 200 легла ще бъдат разкрити в Окръжна болница, "София Мед", "Токуда", Александровска, "Пирогов" и ВМА, стана ясно от думите на проф. Костадин Ангелов пред журналисти. По думите му към момента няма проблем с недостиг на легла в столицата.

"В този момент е изключително важно да осигурим легла за всеки български гражданин, който има нужда от болнично лечение. Трябва да се действа бързо и решително", коментира премиерът Бойко Борисов.

Туристическият бранш предлага хотелите да се ползват като полеви болници. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обяви, че петзвездни хотели могат да приемат пациенти с лека форма на  COVID-19. Предложението болни хора да бъдат настанявани в хотели, е на браншовите организации в туризма, съобщи тя в ефира на Нова телевизия. 

След като конкретните обекти бъдат предложени от бранша, регионалните здравни инспекции ще трябва да оценят дали отговарят на здравните условия, след това конкретният собственик ще преговаря с Министерството на здравеопазването за плащането.

Коронавирусът в България: Проверки в две болници заради смъртни случаи

20 нови линейки ще получат центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив и Варна. 17 от тях са предназначени за столицата, две за Пловдив и една за Варна.

Междувременно стана ясно, че вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се е самоизолирала, след като зам.-министър Петко Дойков даде позитивен резултат за Covid-19 с бърз тест. Захариева и останалите контактни на Дойков лица са били изследвани и резултатите от техните PCR тестове са отрицателни. Вицепремиерът ще продължи да изпълнява служебните си задължения дистанционно, съобщиха от външно министерство. 

Данните за последното денонощие

Рекорден брой жертви и новозаразени с COVID-19 за последното денонощие. Битката с коварния вирус за изминалите 24 часа са загубили 63-ма души. Новите случаи са 4041, показват данните на Единния информационен портал. Направени са общо 11 066 PCR теста. 210 са пациентите в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 507 души.

В София въвеждат скрининг с бързи тестове при прием в общинските болници. Това ще предотврати заразяването на болни и медицински персонал, съобщиха от Столична община.

И Пазарджик влезе в червената Covid зона. Очаква се спиране на плановите операции, увеличаване на легловата база и въвеждане на допълнителни  противоепидемични мерки. Днес се очаква да се проведе заседание на областния оперативен щаб.

В област Сливен е въведен вечерен час за непълнолетните (до 21.00 ч.), ограничено е работното време на заведенията и фитнес залите (до 23.00 ч.). Новите правила ще важат до края на месеца.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:34, 04 ное 20

Браво,а лекари откъде!????

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама