Липса на кворум провали днешното парламентарно заседание

09:42, 04 ное 20 / Политика 25 1672 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Липса на кворум провали днешното заседание на парламента. Мнозинството на два пъти се опита да събере необходимите 121 народни представители, но и двата опита се оказаха неуспешни, тъй като опозицията в лицето на БСП и ДПС отказа да се регистрира. Така първия път в зала бяха 119 депутати, а втория - 118. 

Колеги от БСП, моля ви, не надничайте през вратата. Когато имаме кворум, ще ви извикаме. Ако ви е интересно, елате да се регистрирате“, призова председателят Цвета Караянчева, цитирана от БГНЕС.

След двете неуспешни регистрации Караянчева обяви, че днес законодателният орган няма да заседава. На днешното заседание парламентът трябваше да гласува промени в Закона за публичните финанси, Закона за ДДС и Закона за закрила на детето. 

Коментарите

Поведението на БСП и ДПС е пир по време на чума. Те трябва да преодолеят това дребнава чувство на пиршество и да се върнат в зала, заявиха от ГЕРБ и Обединени патриоти, след като кворумът в Народното събрание пропадна. Управляващите призоваха опозицията да се върне в зала за приемането на бюджета за следващата година, който е на първо четене по комисии тази седмица.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова поведението на БСП е неприемливо, тъй като е нужна повече отговорност и политическо поведение с дългосрочна визия, а не - за търсене на евтини дивиденти. Според зам.-председателя на парламента Валери Симеонов БСП и ДПС днес са показали своето истинско политическо лице на лицемерие.

От БСП пък за пореден път заявиха, че няма да участват "в агонията на този парламент" като осигуряват кворум за работата му. "Това, което се случи днес, е още едно доказателство за неспособността на това мнозинство, на управляващата партия да гарантират нормалната работа на парламента и адекватното управление на страната", коментира зам.-председателят на групата Кристиан Вигенин. Той посочи, че в дневния ред на Народното събрание тази седмица няма нищо свързано с решаване на проблемите, свързани с пандемията, а опит за прокарване на лобистки закони. "Сякаш има едно усещане у мнозинството, че времето изтича и трябва всички лобистки закони трябва да минат възможно най-бързо", добави той.

Коронавирусът в парламента

Днес стана ясно, че броят на депутати заразени с COVID-19 се е увеличил. Най-много са болните от БСП – четирима, включително лидерът на партията Корнелия Нинова, която е настанена във ВМА.

"Има трима депутати от "Обединени патриоти" с коронавирус, един в тежко състояние. Има и един карантиниран. И ГЕРБ, и във "Воля" е такова положението", съобщи зам.-председателят на парламента Валери Симеонов, цитиран от "Дневник". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама