Аварийките вече няма да спасяват шофьорите от глоба

12:25, 04 ное 20 / София 25 2291 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

От днес Столичната община и Центърът за градска мобилност (ЦГМ) ще санкционират неправилното паркираните автомобили с неприсъствен фиш. Това обяви зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев, който заедно с представители на ЦГМ дадоха символичен старт на този вид контрол на бул. „Черни връх“.

Неприсъственото връчване означава, че не е необходимо водачът да бъде в превозното средство, за да бъде глобен. Пуснатите аварийни светлини в отсъствието на водача също няма да го спасят от глоба, която в зависимост от нарушението варира от 20 до 200 лева.

За да упражняват контрол 10 служители на ЦГМ са снабдени с таблет, чиято система е свързана с тази на МВР, за да имат достъп до данните на водачите и принтер, с чиято помощ на момента се принтира фишът. Срокът за плащане на глобата е 7 дни.

Солени глоби за неправилно паркиране в София

Снимка: БГНЕС

"С неприсъствения фиш, в рамките до минута, всеки недобросъвестен водач ще може да бъде санкциониран. За нас приоритет ще бъде да санкционираме и да проверяваме по основните улици и булеварди, където се движи основно градски транспорт и където има възпрепятстване на пешеходци и велосипедисти“, обясни Кръстев, цитиран от БГНЕС. Той добави, че при доказана ефективност на този пилотен проект, той ще се разшири и проверки ще се извършват и в кварталите.

"До една седмица получавате този неприсъствен фиш. Той ще ви бъде изпратен по пощата. В рамките на седмицата той влиза и в системата на Столичната община за данъчното облагане. Идеята е да направим така, че системата да работи и да бъде ефективна, коментира той.

На въпрос на какъв принцип се определя размерът на глобите, инспекторът от ЦГМ Стефан Митев уточни, че те са строго определени и са в зависимост от тежестта на нарушението.

Телефоните ни ще бъдат и карти за градския транспорт в София

„Глобите са регламентирани - паркиране на тротоар е 50 лева, на инвалидно място е 200 лева, неправилно паркиране на маркировка - 20 лева, неспазване на пътен знак – също 20 лева“, посочи Митев.

Наложените глобите няма да могат да се обжалват. Това е записано и в Закона за движение по пътищата. "Няма какво да се обжалва на доказано нарушение, защото фишът ще бъде придружен и с доказателствен материал", обясни Митев.

Глобата ще се издава на името на собственика на колата и няма да може да се прехвърли на лицето, извършило нарушението. „По Закона за движение по пътищата наказателни фишове се издават на собственика на автомобила и ние спазваме закона буква по буква“, заяви Рогачев и каза, че липсата на места за паркиране не е основание да се правят нарушения в града.

Кръстев съобщи още, че се обмисля въвеждането на места за кратък престой пред детски градини, училища, болници. Той увери, че това ще е сред приоритетите му. Зам.-кметът даде пример с Виена, където има зони за паркиране за 15 минути, но там хората спазват това правило.


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама