След доклада на ЕК: Увеличават служителите в СЕМ и "Антикорупция"

15:50, 04 ное 20 / Политика 25 2557 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Министерският съвет одобри План с мерки в отговор на препоръките в Доклада на ЕК за върховенството на закона от 30 септември. В документа бяха констатирани проблеми у нас в областта на правосъдието, корупцията и медиите. Място намериха и антиправителствените протести, като основен мотив за тях според ЕК е именно липсата на резултати от борбата срещу корупцията.

Стари проблеми в нов доклад

Правосъдие. От ЕК ни предупредиха, че трябва да финализираме съдебната реформа, тъй като главният прокурор е безконтролен и не подлежи на наказателна отговорност. В тази връзка кабинетът обещава законодателството по отношение на фигурата на главния прокурор, в частност за неговата отчетност и наказателна отговорност, да бъде приключено. Предвиждат и подобряване на независимостта на Инспектората към ВСС, както и подадените от магистрати декларации за членство в професионални организации да не бъдат публични.

Корупция. Комисията призна, че са започнати редица разследвания на високо равнище, но подчерта, че все още няма окончателни присъди по дела за корупция. Според доклада антикорупционните институции се ползват с ниско ниво на доверие. Правителството се ангажира да се постигнат по-солидни резултати по отношение на окончателните присъди, като се извърши анализ на делата за корупционни престъпления и се изготвят експертни предложения за законодателни промени. За КПКОНПИ се планира „обезпечаване на човешките ресурси“, което можем да разбираме и като увеличаване на работещите в институцията. Сегашният председател и бивш главен прокурор Сотир Цацаров неколкократно е настоявал за повече хора, отговорни за противодействието на корупцията.

За ДПС не е проблем политици да имат медии

Медии. ЕК отчете, че законодателството в медийната сфера често не се прилага ефективно. Макар СЕМ да се счита за независим и прозрачен, му липсват ресурси, за да изпълнява ефективно задачите си. От Брюксел обърнаха внимание и на физическите и други видове атаки срещу журналисти, както и на неяснотите около собствеността на медии. Кабинетът се заема да постави на обществено обсъждане въпросите, свързани със защитата на журналистите от посегателства и повишаването на прозрачността относно медийната собственост. Предвижда се увеличение на ресурсите и капацитета на СЕМ.

Планът на Министерски съвет ще бъде достъпен на Портала за обществени консултации. Заложените мерки са с краткосрочен шестмесечен и средносрочен двегодишен срок за изпълнение, съобщиха от правителствената информационна служба.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама