ГЕРБ се отказаха от идеята за съдебна ваканция

17:30, 04 ное 20 / Политика 25 2637 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Управляващите от ГЕРБ се отказаха от идеята си за съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината. Вместо това предлагат с промени в извънредния закон при усложняване на епидемичната обстановка административните ръководители да имат право да отлагат дела с до един месец. Предвижда се и получаването на съобщения и призовки по имейл, както и провеждането на съдебни заседания чрез видеоконферентна връзка. Очаква се противоепидемичните мерки, предложени от Красимир Ципов, Пламен Нунев и Анна Александрова от ГЕРБ, да бъдат обсъдени от парламента, предаде БНР.

По повод готвените от ГЕРБ изменения, омбудсманът Диана Ковачева изтъкна важността на въвеждането на електронно правосъдие. "Достъпът до правосъдие е безспорно и неотменимо право, което следва да се осъществява безпрепятствено, а държавните органи и институции следва да предприемат всички възможни мерки и действия за създаване на организация и условия за осъществяването му“, пише омбудсманът в становището си. Ковачева призова за въвеждане на алтернативни възможности за достъп до правосъдие в разумен срок, било чрез ползване на електронното правосъдие, там където го има, било чрез дежурни съдии или други подходящи мерки

Съдиите излизат в COVID ваканция до края на годината

Съдийската колегия на ВСС вече подкрепи предложението на ГЕРБ за ваканция от средата на ноември до края на годината. Председателят на ВАС Георги Чолаков уточни, че съдебна ваканция не означава затваряне на съдилища. Той обърна внимание на ежедневно нарастващия брой заразени или карантинирани съдии и съдебни служители и коментира: "Аз съм като малко РЗИ".

От Висшия адвокатски съвет обаче са категорично против да има съдебна ваканция. Те изтъкнаха, че съдебната система е "необходимият коректив при всяко посегателство на правата и свободите на гражданите" и е нужна в трудни за обществото ситуации.  Адвокатите подчертаха, че не може с лека ръка да се излиза във ваканция. От съвета излязоха с 5 предложения, които да позволят съдилищата да продължат да работят. В няколко града имаше и протести на адвокати. 

5 предложения вместо съдебна ваканция

С оттеглянето на идеята за съдебна ваканция депутатите дават възможност на всеки административен ръководител да реши как ще работи съдът. 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама