Големите кавички на седмицата (2 - 6 ноември)

09:00, 07 ное 20 / Големите кавички 25 3328 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Стари календари, извънземни и котката на Шрьодингер – големите кавички на октомври

Какъв македонски език? Както виждате ние сме възприели една много гъвкава формула – договорите между България и Македония се подписват на официалните езици според конституциите им. Те могат днес този език, който наричат македонски, утре да го нарекат илирийски, под давление на албанците, които са 30% от населението. Могат да го нарекат и есперанто. То е нещо горе-долу подобно – балканско есперанто – сръбски думи, турски думи на основата на един западнобългарски диалект. Както искат те да го наричат, за науката обаче това си остава един български език, един български диалект, защото има региони на България, където говорят по-неразбираемо, отколкото в Скопие." Така вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира отношенията между София и Скопие.

По повод македонската идентичност той заяви: Да бъдат така добри да си я създават от момента, в  който тази доктрина е създадена. След 1944 г. тази доктрина бе наложена с огън и меч. Приятелството си е приятелството, братството си е братство. Едни политици смятат, че България може да бъде разигравана. Не искаме да спорим на Капалъ чарши, да се пазарим чий е Гоце Делчев."

"Премиерът и Министерският съвет са напълно абдикирали от отговорността на държавата за живота и здравето на гражданите. Намирането на легло в болница, линейка, лекар, който да прегледа и лекува, дори на болнично заведение и на пари за PCR тест са оставени в ръцете на отделните граждани.

Правителството е свирило команда „отстъпление“ и е оставило гражданите да се спасяват който както може. Абдикацията на премиера, Министерския съвет и Националния оперативен щаб от отговорностите им, е престъпно бездействие и груба политическа безотговорност.

За какво ни е правителство, ако всеки се спасява сам? За какво ни е премиер, който 8 месеца не разбра какво да прави? Цената на живота се сведе до цената на PCR теста, без който не те приемат в болница." Думи на председателя на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова относно състоянието на здравната система по време на втората вълна от COVID-19.

"Многократно призовах правителството да подаде оставка. Не може правителство, чиято единствена цел е собственото оцеляване, да води страната през такава сложна криза – здравна, социална, икономическа. Пропуснато беше ценно време, за да се направи необходимата подготовка". Така президентът Румен Радев коментира действията на правителството за справяне с Covid кризата.

"Едно правителство, което цели да оцелее ден за ден, не може да предприеме такива мерки и реалността го доказа. Сега виждаме панически мерки, комсомолски ентусиазъм. Другите държави минаха през фазата на по-меки мерки, но взети навреме", каза още той.

"Колеги от БСП, не надничайте пред вратата - когато имаме кворум, ще ви се обадим. Ако ви е интересно, влезте да се регистрирате!". Думи на председателя на парламента Цвета Караянчева по време на опитите за събиране на кворум за начало на днешното пленарно заседание.

В крайна сметка Народното събрание не заседава, тъй като  депутатите от БСП и ДПС не се регистрираха в залата и не бе събран необходимият кворум. 

„Ако продължавате да се държите като във вашата лична кухня, мястото ви не е тук“. С тези думи депутатът от БСП Таско Ерменков се обърна към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, след като тя прекъсна изказване на депутат от левицата.

Действията на Караянчева станаха повод опозицаята за поредне път да поиска нейната оставка, а критики бяха отправени и към народнитепредставители от ГЕРБ. "Онази част от залата се държи като на полето, като овчари", заяви Ерменков по техен адрес.

„Няма как хората да очаквате, че ще бием „Тотнъм” два пъти, защото разликата е голяма. Първата разлика видях още в тунела, беше ми като шега. Когато ние излизахме се чувствах силен и здрав, когато те дойдоха обаче, ние бяхме като деца, а те мъже. Най-важното е, че дадохме всичко от себе си. Накрая загубихме, но това е ценен опит”. Така нападателят на Лудогорец Клаудиу Кешеру коментира срещата от Лига Европа, завършила с успех за англичаните с 3:1 в Разград. Именно румънецът отбеляза единствения гол за българския тим в мача.

„Имам впечатлението, че не са спрели да ни критикуват. Ако днес бяхме взели други рестриктивни мерки, коментарите щяха да са в точно обратната посока – икономиката, психичното здраве на хората, свободното движение на хората...Не се водим от коментарите, а от анализа за човешкия живот – какво е най-добре да се направи. Човешкият живот е най-висшата ценност. Той трябва да се пази. Човешкият живот, разбира се не зависи само от хода на пандемията, а и от социалния статус и от икономическото благосъстояние.Затова изкуството е да се движим по ръба на бръснача”. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира мерките, които правителството предприема за справяне с коронавируса.

Към момента се съсредоточаваме върху спазването на мерките, които съществуват. Каква полза от въвеждането на още и по-строги мерки, ако не се спазват и те. Ако всички заедно сме будната съвест на обществото и сигнализираме за проблеми, няма да се налага от въвеждането на нови мерки. Има готовност и за нови мерки, но към момента такива няма да се налагат“, каза още той.

"Запознати твърдят, че на обратната страна на кюлчетата злато е изографисана физиономията на Борисов....Информацията ми е 100-процентова, не се шегувам с това нещо. Ама да провери прокуратурата! Да вземе да ги изземе тези кюлчета. Кой ги произвежда, кой ги плаща, кой на кого ги подарява и какво има върху тях. Информацията ми е от хора, които са получили такива неща." Това коментира съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

"Един добре информиран източник на площада ми го каза...на когото имам доверие...Това е лимитирана серия - раздадена на определен кръг приближени на премиера. Ей така - да има добър спомен от него."добави той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама