Софийският зоопарк започна подготовка за зимния сезон

20:00, 06 ное 20 / София 25 2968 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Софийският зоопарк започна подготовка за зимния период. Още през октомври поетапно стартира проверката на всички отоплителни системи и подготовката на вътрешните помещения за животните.

В "Мечкарника", където в момента живеят 7 мечки – 3 кафяви, една бърнеста, две черни американски и една хималайска – гледачите им постепенно намаляват техните дажби от храна и поставят слама във бърлогите им. "Очакваме през декември мечките вече да са се унесли в зимен сън. Изключение прави само бърнестата мечка Лиам, която не спи през зимата, защото е топлолюбив вид – среща се на Индийския полуостров. За него са подготвени две по-широки вътрешни помещения с подходяща „мебелировка“ и отопление", обясняват от зоопарка.

В зала "Гиганти", където живеят индийската слоница Артайда, белият носорог Чико, хипопотамът Норман и хипопотамът джудже Емилио, също тече подготовка. Вътрешната „спалня“ на Артайда е заредена с пясък, върху който тя може да си почива и спи. При хипопотама джудже, който е тропически вид, има легло от слама и специален басейн с топла вода. Гигантите ще излизат във външните си пространства само когато времето е по-меко и топло през предстоящите зимни месеци.

В сектор "Птици" през зимата се полагат специални грижи за екзотичните и тропически видове, чието отглеждане изисква по-висока температура и влажност на въздуха. Папагалите тукани и птиците носорози ще прекарат зимата във вътрешни волиери с отопление. Нелетящите птици – африкански щраус, нанду и ему също имат широки вътрешни помещения с постеля от сено и слама, както и отопление. Някои мигриращи хищни птици като египетските лешояди и белошипите ветрушки при по-ниски температури също ще бъдат прибирани във вътрешни волиери във "Фазанерията".

В езерото за водоплаващи птици са поставени „оранжерии“, където птиците да се хранят и да стоят на завет, а специална помпа в единия край на езерото осигурява водна циркулация и така да се поддържа незамръзнало водно огледало.

При "Приматите", които са чувствителни на ниските температури през зимата, във вътрешните помещения е осигурен дървесен мулч и слама, както и допълнително отопление.

За големите котки също се полагат специални грижи –  за тигрите, леопардите и ягуарите са изградени лежанки с вградено отопление, където те обичат да лежат, както и инфрачервени отоплителни лампи, които създават „топли зони“ в любимите за почивка места на животните.

Едни от най-чувствителните на студа животни са земноводните и влечугите. В "Тераруима" на Софийския зоопарк има изградени специални отоплителни системи и постоянно се следи каква е температурата и влажността на въздуха.

При повечето животни с изключение на мечките и влечугите дажбите от храна през зимния период се увеличават поради големия енергиен разход, предлагат им се и по-високоенергийни храни, повече витамини и хранителни добавки.

Има и животни в зоопарка, за които студените зимни месеци са благоприятни, защото са от северните ширини и имат приспособления за живот в сняг и при ниски температури. Такива са сибирският тигър, полярната сова, лебедите и гъските, както и новопристигналият снежен леопард. Други като вълците, чакалите, лисиците, елените, хищните птици, гарваните са представители на европейската фауна и понасят зимата добре.

Зоологическа градина – София вече работи със зимно работно време – от 8:30 до 16:30 часа, без почивен ден. Поради епидемичната обстановка залите „Големи котки, терариум и аквариум“, „Гиганти“ и зали „Примати“ 1 и 3 са затворени за посетители. Отворена за посетители е само зала „Примати“ 2. Носенето на маски е задължително на територията на целия зоопарк. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама