Има ли и осигурителна измама в „ХелпКарма“?

17:29, 06 ное 20 25 3942 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Разследване на bTV показа как в „ХелпКарма“ са плащали колосални заплати от даренията за хора в нужда. На един от служителите дори е отпуснат заем за апартамент. След излъчването на репортажа от Софийската районна прокуратура се самосезираха и назначиха проверка.

Разследване: „ХелпКарма“ плащали колосални заплати и давали заеми от даренията

В социалните мрежи изригна вълна от възмущение срещу фондацията. Бившият депутат Георги Кадиев също се е разровил по случая и изказа свои твърдения за нарушения във Facebook.

Според него учредителят на „ХелпКарма“ Константин Кръстев е бивш съдружник в колекторска фирма и член на УС на фирма за бързи кредити. Не ми прилича на типа кариера, в която изведнъж дарителството ти става кауза”, коментира Кадиев.

През 2019 г. „ХелпКарма“ имат изплатени заплати за 679 хил. лв. и осигуровки от 34 хил. лв. Тези 679 хил. лв. са 13.4% от приходите, след като е трябвало само 5% да отиват за издръжка? Осигуровки за 34 хил. лв. покриват не повече от 3 души на максимален осигурителен доход. Останалите 14 души как се осигуряват?“, пита бившият депутат.

По думите му случаят прилича на „обичайна осигурителна измама“, а именно: всички пари се получават от едно лице, в случая Славчо Славчев, който се осигурява на максимален праг и раздава парите в кеш на останалите.

Това обяснява и защо на Славчо със средна заплата от 28 хил. лв. на месец му е трябвал заем от някакви мижави 50 хил. лв. Това става и със знанието на собственика, разбира се, и най-вероятно и той е взимал от тези пари. Иначе работи "без заплата", както сам каза“, пише още Кадиев и допълва, че е възможно „ХелпКарма“ да са натопени от конкурент, което „не е рядкост по нашите земи“.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:20, 10 ное 20

затвор и смърт за вас, педали мръсни. Заради вас хора наистина в нужда ще страдат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама