Каракачанов: Скопие подцени ситуацията, но ние няма да отстъпим

18:15, 07 ное 20 / Политика 25 3194 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

За съжаление - колегите от Скопие подцениха ситуацията, разчитаха, че някой друг ще им свърши работата и че България, както винаги, е правила отстъпки в името на добрите отношения, на това, че имаме едни братски чувства. Този път обаче, няма накъде да се отстъпва и няма нужда да се отстъпва, защото практиката показва, че добрите намерения не се споделят.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментар на позицията на страната ни за хода на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

София блокира Скопие по пътя към ЕС

Още от подписването на Договора от 1 август 2017 г. позицията на България е много ясна. Потвърдена е и по един много ясен и категоричен начин с Рамковата позиция от 9 октомври миналата година и е одобрена единодушно от българския парламент.

В коментар на изказването на премиера на Северна Македония Зоран Заев, че България е нарушила договора, Каракачанов заяви: Това само ме убеждава, че той и повечето министри явно не четат документите, които са подписали. В член втори много ясно пише, че България ще подкрепя Македония за постигане на критериите. Един от критериите е решаването на двустранните проблеми със съседите, но те явно нямат желание. Не само член втори, но целият Договор не се спазва от Скопие, каза военният министър.

Той допълни още, че трябва да се направи анекс към договора и декларация в писмен вид, че в бъдеще западната ни съседка няма да има нито териториални, нито малцинствени претенции, приема истинската теза, че историята, езикът и културата до 1944 г. са част от българската история и така нещата се решават много бързо, съобщи БНТ.

"София е близо до Скопие, могат да дойдат и да се разберем. Очакваме писмена декларация, че нямат и няма да имат териториални и малцинствени претенции, приемат тезата, че до 1944 г. езикът и културата им са част от българската история, и приключваме", заяви министърът,

По-късно вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров заяви в интервю за местна телевизия, че е много важно България "да ни приеме такива каквито сме, защото това ще помогне много за изграждането на приятелски отношения между страните"

Според Димитров езикът и идентичността са най-свещените въпроси за македонския народ, уточнява агенция "МИА", цитирана от БНР.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама