Коронавирусът у нас: Дарителска кампания за децата на медици и учители, починали от COVID-19

13:15, 09 ное 20 25 2759 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Инициативата #Задоброто организира Дарителски фонд за децата на медици и учители, загубили живота си по време на пандемията от Covid-19. Целта на кампанията е да събере първоначална сума в размер на 150 000 лева. От тях децата ще получават стипендия от 500 лв. месечно. До момента в кампанията е събрала малко над 4 000 лв. от 2 дарители.

"Хората, който бяха най-отпред и загубиха живота си, докато изпълняваха мисията да ни лекуват и да будят сърцата и умовете на децата ни. Те оставиха деца. Тях най-силно са обичали и за тях са се тревожили в последните си часове. На нас оставиха децата си. Днес ние искаме да им кажем: Ние ще бъдем до децата ви. Грижата за тях ще е благодарността ни към вас.", пишат от платформата.

Фондът ще бъде управляван от Обществен съвет. Той ще приема документите, ще отпуска стипендиите, ще проследява как се използват парите, ще се отчита пред дарителите.Критериите за отпускане на стипендия ще бъдат публикувани на сайта, на фейсбук страницата и във фейсбук групата на Проект #Задоброто.

И ГЕРБ и военните ще даряват кръвна плазма

Междувременно Изпълнителната комисия на ГЕРБ организира кампания за даряване на кръвна плазма по желание на премиера и лидер на партията Бойко Борисов. От ГЕРБ приканват всички свои симпатизанти и членове на местните структури, на Младежи ГЕРБ, Жени ГЕРБ, Старейшини ГЕРБ и Предприемачи ГЕРБ, които са преболедували COVID-19 или все още се лекуват, да бъдат съпричастни и да се включат в кампанията.

От партията ще дарят и два апарата за извличане на кръвна плазма и консумативи за близо 200 дарители. За целта ще бъдат отделени близо 150 хил. лв. от партийната субсидия. Освен това ГЕРБ ще закупи и консумативи за извличане и съхранение на плазмата за 200 донори на стойност около 20 хил. лв.

А, от своя страна, вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов издаде заповед, с която се създава организация за дарение на кръвна плазма от военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната във ВМА за лечение на тежки случаи на COVID-19. Условията за това са те да са преболедували коронавируса, да са излекувани и да имат отрицателен PCR тест.

Данните от последното денонощие

Новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа са 675 при направени 2151 PCR теста. Това показват данните в Единния информационен портал. Въпреки по-малкия брой заразени и направени тестове обаче, се запазва процентът на положителните проби – продължава тенденцията близо всеки трети тестван се оказва заразен.

Обособяват COVID зони в поликлиниките

Починали за последното денонощие са 33 души, а излекуваните са над 600. Настанени в болница са 3820, от които 272 са в интензивни отделения. Най-много новозаразени има в столицата – 332, следвани от област Кюстендил с 46 души и област Благоевград с 33 новозаразени.

За изминалите 24 часа в лечебни заведения са приети нови 107 пациенти, като общият им брой вече е 3822. В интензивните отделения в страната лежат 271 души.


Снимка: БГНЕС

На този етап пълен локдаун не се предвижда

На този етап пълен локдаун не се предвижда. „Подхождаме по най-рационалния начин като търсим баланса между подсигуряването на здравната и социалната система от една страна, от друга – икономиката да работи. Това е доста сложен баланс и ние се стремим да постигнем тази рационална политика”, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред Нова телевизия.

Той припомни, че и по време на извънредното положение в страната пълно затваряне не е имало и някои сектори са продължили да работят. Министърът подчерта, че страната ни е отворена икономика и зависи от случващото се в другите страни.

Вижда се, че само от противоепидемичните мерки във второто тримесечие на годината загубихме 8.5% от БВП. Респективно това се пренася и в приходната част на бюджета. За щастие, се справихме много добре и България и в момента по прогнози на Европейската комисия е една от държавите, които се представят най-добре във финансовата и макроикономическа сфера. И от гледна точка на БВП, и от гледна точка на финансова стабилност сме сред лидерите на Европейския съюз”, обясни министър Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама