След скандала "ХелпКарма": Държавата да поеме отговорността за лечението на своите граждани

12:30, 09 ное 20 25 2382 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Държавата да поеме отговорността за лечението на своите граждани. За това настояват в отворено писмо 36 неправителствени организации. Повод за това са разкритията за управлението на дарителската платформа HelpKarma, от които става ясно, че платформата е плащала колосални заплати на своите служители от даренията за хора в нужда. 

Разследване: „ХелпКарма“ плащали колосални заплати и давали заеми от даренията

Изнесените в медиите факти за управлението на една дарителска платформа справедливо предизвикаха скандал и напрежение, защото при дарителството най-важно и най-крехко е доверието“, посочват те. В същото време те са категорични, че не бива да се допуска почтени организации и инициативи несправедливо да понесат последствията от разрушеното доверие към една платформа.

Ето защо авторите на отвореното писмо очакват компетентните органи бързо да извършат проверка и да информират обществото за резултатите от нея. Ако има злоупотребили с доверие или финанси, те да бъдат бързо и ефективно наказани. За да се върнем колкото може по-скоро към почтената и устойчива дарителска среда, която и дарителите, и надарените заслужават.“, посочват те.

Има ли и осигурителна измама в „ХелпКарма“?

Според тях обаче е жизнено като общество да се обединим и да изискаме от държавата създаването на адекватни и работещи финансови механизми, които да осигуряват навременно и качествено лечение за болните. А не отговорността за здравето и живота на хиляди хора да бъде прехвърляна изцяло върху дарителите.

Как се стигна дотук - болните да разчитат на помощ от дарители, вместо на държавата?

Здравната система у нас не работи ефективно и не гарантира адекватна и навременна помощ на всички нуждаещи се. През последните години бяха разрушени добре работещи механизми, какъвто беше фондът за лечение на деца. Още през 2016 година, когато започнаха скандалите около фонда, довели до закриването му и прехвърлянето на дейността му в НЗОК, предупреждавахме публично, че това неминуемо ще доведе до лавина от дарителски кампании за лечение, за които няма ясен регламент, а съдбите на стотици деца ще зависят от дарители, пишат организациите.

Държавата трябва да забрани едни и същи лица да държат кредитни фирми и колекторски

Реално работеща система за лечение на хора в чужбина никога не бе изградена. В момента НЗОК поема лечение в чужбина, но за първите 9 месеца на тази година за лечение на деца в чужбина например са отпуснати 547 013 лв., докато от дарители в кампании са събрани милиони. Социалната подкрепа за хората с увреждания също е минимална, особено за децата с увреждания, които често не получават най-доброто в областта на терапията и грижата, поради недофинансираната система и липсата на средства у техните семейства.

Институциите очевидно не се справят и България продължава да бъде единствената страна в ЕС, в която гражданите непрекъснато събират средства, за да спасяват животи.

В същото време огромна част от гражданските организации (сдружения, фондации, читалища, училищни настоятелства, клубове), които допринасят за решаване на значими социални проблеми, променят човешки съдби и помагат там, където държавата не достига, работят основно благодарение на дарители. И не бива да допускаме почтени организации и инициативи несправедливо да понесат последствията от разрушеното доверие към една платформа, се посочва още в писмото.

Писмото е подписано от Български дарителски форум; Фондация „Работилница за граждански инициативи”; Фондация „Бикоуз в помощ на благотворителността”; Фондация „Обществен дарителски фонд за Варна“; Фондация „Карин дом“; Американска фондация за България; Сдружение „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов, д.м.”; Национална мрежа за децата; Фондация „Обществен дарителски фонд – Стара Загора“; Българска фондация „Биоразнообразие“; Фондация „За нашите деца“; Асоциация на парковете в България; Български център за нестопанско право; Фондация за децата в риск по света; Търговско-промишлена палата Стара Загора; Граждански клуб „ЛИПА“ (Либерална икономика, прогрес и активност), Стара Загора; Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“; Фондация „Еврика“; Фондация „Дечица“; Български фонд за жените; Инициативата #ЗаДоброто; Българско сдружение „Лимфом“; Фондация „Мисия Криле”; Фондация „Заслушай се”;
Фондация “ПАЦЕП”;Сдружение “Общност Мостове”; Движение на българските майки; Фондация „Каузи“; Фондация „Генерация“; Фондация “Право на детство”; Българска организация на хижите с обсервация – БОХО; Сдружение „Операция: Плюшено Мече“; Фондация “Искам бебе”; Фондация „Благотворител“; Фондация „Проект Северозапад“; WWF България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама