Ваксината на "Pfizer" срещу COVID-19 трябва да се съхранява на минус 70 градуса

13:30, 10 ное 20 25 1969 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Новата ваксина на американската компания "Pfizer" и на германския й партньор "BioNTech" изисква съхранение при свръхниска температура от минус 70 градуса по Целзий, което може силно да затрудни доставката й, съобщава БТА, като цитира Прес асошиейшън.

По думите на професора от университета в Кембридж Гордън Дуган повечето ваксини се съхраняват при температура от плюс 4 градуса по Целзий или по-ниска, но не и при минус 70 градуса. Това може да затрудни доставката на препарата в болничните заведения.

COVID ваксината на Pfizer и BioNTech с над 90% ефективност

Майкъл Хед, който е старши научен сътрудник в университета в Саутхамптън също смята, че ваксината ще се сблъска с проблеми, свързани с логистиката и дистрибуцията. По неговите думи съхраняването на медикамента при минус 70 градуса е трудно постижимо за британските медицински учреждения, още повече за други страни.

Според Александър Едуардс от университета в Рединг предприятията и научните институти бързо ще реагират на наличието на търсене на специалното оборудване, нужно за съхраняването на ваксината.

Главният стратегически директор на немската компания "BioNTech" Райън Ричардсън разкри, че компанията планира да определи цена на своята проектоваксина за COVID-19, която да е "доста под типичните пазарни цени" с оглед на положението, в което се намира светът в момента.

Ричардсън отбеляза, че целта на фирмата е да "осигури широкообхватен достъп по целия свят на ваксината срещу коронавирус" и добави, че ценообразуването ще се различава по отношение на страните и регионите.

В понеделник производителите на новата ваксина огласиха междинни резултати от третата фаза на клиничните й изпитания, според които се доказва нейната 90% ефективност.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:44, 09 яну 21

Бизнесът върви на пълни обороти: маски, дезинфектанти, шлемове, ваксини, фризери; нови щамове и т.н.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама