Едни избори не обръщат промяната в отношенията ЕС-САЩ

15:30, 10 ное 20 / Свят 25 1958 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Едни избори в САЩ няма да обърнат промяната в отношенията между ЕС и САЩ, започнала по времето на президента Доналд Тръмп, заяви председатеялт на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Джо Байдън е новият президент на САЩ

Фон дер Лайен подчерта, че западният алианс, изграден върху американско-европейско сътрудничество, все още действа, "базиран на споделени ценности и история", но по време на управлението на Тръмп са настъпили сериозни промени и нещата не могат да бъдат както преди. 

„Време е за нов трансатлантически дневен ред“, каза тя на посланиците на ЕС по време на видеоконференция.Новият дневен ред „трябва да обхваща всичко - от сигурността до устойчивостта, от технологичното регулиране до търговията, от изравняването на глобалните икономически условия до укрепването на глобалните институции“.

Фон дер Лайен заяви, че очаква с нетърпение Байдън да изпълни обещанието си САЩ да се присъединят отново към Парижкото споразумение за климата, което Тръмп изостави.

Приоритетите на Байдън: COVID-19, расовото равенство, икономиката и климата

„Нашият фокус трябва да бъде върху осигуряването на съвместно ръководство за справяне с глобалните предизвикателства в днешно време, без да бъдем носталгични по вчерашния свят“, каза тя, цитирана от Нова телевизия.

Тя повтори намерението на Европа да озапти интернет гигантите - повечето от тях американски, като Google, Amazon и Facebook, за да осигури лоялна конкуренция в ЕС и да ги накара да плащат „подходящи данъци“. „Не може търговските гиганти да се възползват изключително от нашия единен пазар, но да не плащат данъци там, където трябва“, каза тя.

Фон дер Лайен добави, че ЕС ще проведе разговори на ниво Организация за икономическо сътрудничество и развитие до предварително определен срок от средата на 2021 г. за изработване на данъчен режим, в противен случай Европейската комисия "ще излезе с наше собствено предложение".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама