Дончев и Каракачанов в един глас срещу Радев

08:58, 11 ное 20 / Политика 25 2319 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Напрежението между управляващи и президент не стихва. Повод за поредните словесни престрелки се превърна 10 ноември - годишнината от началото на демократичните промени у нас. 

Вчера и президент, и премиер използваха случая да обвинят политическите си опоненти за провала на Прехода. Държавният глава предвеща края на „узурпаторите на Прехода" в лицето на ГЕРБ, а министър-председателят прехвърли отговорността за проблемите в държавата на БСП, която според него през целия преход е водила България към фалит.

Политическите послания за 10 ноември

Очаквано днес в подкрепа на Борисов се изказаха членовете на кабинета. Двама вицепремиери в две национални телевизии почти синхронно защитиха правителството и атакуваха държавния глава.

„Не мисля, че „Мутри вън“ ще се превърне в едно от знамената на Прехода“, каза Томислав Дончев за призива на държавния глава. Той отказа да коментира политическите планове на президента Румен Радев и да се припознае в неговите обвинения: „Когато всеки ден трябва да се прилага нова мярка, която изисква нови плащания, какво щяхме да правим със служебен кабинет?“попита.

На критиките на Радев, че бюджетът е „разоряващ“, Дончев заяви, че една сложна конструкция, каквато е бюджетът, невинаги може да бъде описана с „политически клишета“. „Аз, освен клишета, използвам числа и данни, където България се сравнява с други европейски държави. Разоряващият бюджет е политическо клише“, допълни Дончев в ефира на bTV.

По същото време Красимир Каракачанов също отговори на забележките на държавния глава.„Много е лесно да критикуваш, когато не носиш отговорност. В подобни ситуации би следвало хората, които са натоварени с власт, да бъдат малко по-отговорни, а не само да атакуват политическия си опонент“, заяви той в ефира на Нова телевизия.

Той коментира и борбата с коронавируса като подчерта, че вирусът не прави разлика между управляващи и опозиция, а решенията, които се взимат, трябва да са професионални, не политически.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама