„Вкусът на София“: „Фабрика дъга“ – любимото място за кафе и мекички

09:00, 13 ное 20 / София 25 5468 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Вкусът на София“ заедно с Никола Петков, който дълги години е в бизнеса с нощни заведения и ресторанти, представяме емблематичните локации в столицата – ресторанти, барове и клубове, които не просто е препоръчително... а направо е задължително да посетите.

Никола работи в сферата на ресторантите повече от 20 години. Кариерата му стартира като барман в Tequila Club, Alibi и „Червило“. Той е един от тримата основатели на заведението Mood, което работи от години както в столицата, така и на морето. Никола е завършил средно образование в Москва, а висше в – УНСС със специалност Международни икономически отношения. Освен в сферата на ресторантьорството и нощните заведения, се е занимавал и с недвижими имоти.

Мекичките на баба и най-вкусното кафе. Тези две неща привличат хора от всички краища на София и България в превърналата се в емблематична за столицата „Фабрика дъга“. Първото заведение на ул. „Веслец“ 10 отваря врати през 2014 г., напипвайки успешната формула, която се пренася три години по-късно и на втората локация – ул. „Шейново“ 13В.


Снимка: FB / Фабрика ДЪГА

Пред TOPNOVINI.BG един от собствениците – Мария, разказа, че идеята за „Фабрика дъга“ е дошла спонтанно, даже на шега.Спомням си, че през уикенда никой не минаваше по улицата, докато правехме заведението. Но за наша изненада в крайна сметка се оказа, че точно съботата и неделята и брънчовете на „Фабрика дъга“ станаха наша запазена марка“, разказа тя. Самото име е свързано с популярното едно време детско списание „Дъга“. Всички негови броеве дори могат да бъдат открити в първото заведение.

Безспорно хитът във „Фабрика дъга“ са мекичките а ла баба. „Повечето хора разчитат на това, че могат да закусват. Защото има много малко места в София, където има за закуска нещо вкусно и най-вече мекици. Това беше също нещо, което никога не сме вярвали, че ще се случи. Започнахме малко на шега да предлагаме мекици, пържени филийки и такива бабини неща и осъзнахме, че хората идват главно за това“, обясни Мария. Сред най-любимите на клиентите е и авокадо тостът, който се предлага само през уикенда.


Снимка: FB / Фабрика ДЪГА

Другият голям хит на заведението е кафето. „Когато отворихме първата Фабрика изразът Speciality coffee не беше много популярен. Почти нямаше места, които да предлагат такова кафе. И всичките филтрации, които предлагаме, бяха тотално непознати на хората. Но се оказа, че гостите ни са много любопитни и то се прие много добре. В началото имахме само един барист, а сега са над 30 души“, сподели още Мария.

Според нея тайната на доброто кафе е в това да бъде прясно изпечено. „За нас специално го пекат да бъде по-светло изпечено. Защото когато е по-тъмно, то прегаря и добива онзи горчив вкус, който много малко хора харесват. Задължително е и да знаеш откъде идва кафето. Има много семейни ферми по света, където хората се грижат с много любов за семейните плантации и това пак се усеща“, обясни тя.


Снимка: FB / Фабрика ДЪГА

Освен кафе в менюто с напитки на „Фабрика дъга“ има и две домашни лимонади – едната е с лимон и мента, а другата с малинов сироп. Предлагат се и български крафт бири, както и родни вина. Има и много видове капучино с всякакви видове ядки и млека – овесени, соеви, бадемови за хората, които не пият мляко, или са вегани.

„Фабрика дъга“ през уикенда и „Фабрика дъга“ през седмицата са две различни места. „Обикновено от понеделник до петък изхранваме главно работещите хора. Докато през уикенда хора от цяла София идват при нас заради това например, че ще хапнат вкусни мекици“, посочи Мария. Според нея тайната на доброто заведение е да накара хората да се чувстват като вкъщи. И да не ги разочарова. „Защото те ходят в заведенията, за да си прекарат добре. И нашата работа е да направим така, че те да се чувстват добре. Комуникираме с хората всеки ден, зареждаме се от тях и нямаме право на грешка“, обясни Мария.


Снимка: FB / Фабрика ДЪГА

Обедното меню е доста здравословно, защото никога не се използва пържено. За разлика от уикенда, когато 70% е такова. „За това казваме, че в събота и неделя калории не се броят. Например онзи ден имахме един стек от черен боб с домашна майонеза от червено цвекло вътре. И като го опитваха, хората се обаждаха да поздравим готвачите. Даже един човек ми каза: „Трябва да ги носите на ръце тези готвачи“. Така че обедните ни предложения доста се харесват от хората“, посочи тя.

Имало е идея и за отварянето на трето заведение, но кризата около коронавируса е осуетила тези планове. „Ситуацията е деликатна и няма как да инвестираш сега в нещо, за което не знаеш какво ще се случи с него утре“, обясни Мария.

„Да не си стигнал до „Фабрика дъга“ и да не си опитал закуските на баба и страхотните брънчове - това си е просто грях. Всичко, което съм опитал там, е ужасно вкусно. Изпробвайте на място и няма да съжалявате“, посочи от своя страна Никола.

Снимка: FB / Фабрика ДЪГА

Още от „Вкусът на София“:

„Вкусът на София“: Tenebris - понякога се нуждаем от мрака, за да видим светлината

„Вкусът на София“: Co-Co Sweet and more – торти, любов и още нещо

„Вкусът на София“: Street Chefs – здравословните улични бургери

„Вкусът на София“: Manzo – ресторантът за месо

„Вкусът на София“: Forno Cipollini – пицата от Тоскана

„Вкусът на София“: Supa Star – домът на супите

„Вкусът на София“: Pastoccino – където храната е винаги прясна и адски вкусна

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама