Доц. Мангъров прогнозира: Около Нова година ще утихнат нещата

15:00, 11 ное 20 25 4538 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

С този темп на заразяване, би трябвало към Нова година и малко след това нещата да са затихнали. Това коментира доц. Атанас Мангъров пред “Фрог нюз“, след като бе назначен за шеф на Covid-отделението в Инфекциозна болница.

“Има и нещо хубаво при нас - не се приложиха най-рестриктивните мерки, което е добре. Така действаха в няколко държави, които мислеха планово”, каза Мангъров. По думите му със затваряне и  изолация няма как да се ограничи инфекция, която се предава по въздушно-капков път и това се вижда. 

Той призна, че има риск да му се прехвърли отговорността, ако ситуацията с вируса се усложни. По думите му обаче от доста време е искал да започне работа на първа линия, защото виждал, че “има новобранци, които се оплитат” и “много безсмислени неща, наложени от Здравната каса”.

Лекари и фармацевти с призив: Има достатъчно лекарства, не се презапасявайте и самолекувайте

Какво трябва да се промени?

“Става дума за едни безсмислени изследвания, за едни писаници, които трудно ще се променят. Както знаете НЗОК е една бюрократична структура, но каквото мога - ще направя. В някаква степен трябва да се облекчи лечението...", посочи той.

Според него хората, които не са тежко болни, трябва да се лекуват вкъщи, а в болница да влизат само тези, които имат нужда от кислород. 

Доц. Мангъров сподели, че вижда уплашени до смърт хора. “Ти казваш на пациента, че му няма нищо, но той умира от страх. Не можеш да го изпишеш. Най-лошото е, че и лекарите са на същия хал. Има много лекари, които се страхуват. И как няма да е така, като се съобщават само лошите новини. Лекарите трябва сами да се пазят. Не е редно да се вини обществото”, допълни лекарят.

Коронавирусът у нас: Правителствените хеликоптери ще транспортират тежкоболни пациенти

Антибиотикът не лекува

Това е вирусна инфекция, за която няма дефинитивно лечение - нито ремдесивирът, нито кръвната плазма - няма нещо, което да се даде и да му мине на човека. Тези хора се нуждаят от грижи", коментира той пред БНР.

“Ако ставаше с даването на два или три антибиотика, щяха да се дават и да няма проблем. Това е вирус, който не се лекува с антибиотици. ... На никого не сме отказали антибиотици. Трябва максимално щадящо да се дават на човека нещата, от които има нужда - на първо място това е кислород", добави доц. Мангъров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама