Борисов прочете избирателно доклада на МВФ

15:35, 11 ное 20 / Политика 25 3280 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

На днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов прочете доклад на Международния валутен фонд, публикуван вчера, за бюджета на страната ни за следващата година и мерките на правителството за справяне с COVID кризата. От думите на министър-председателя става ясно, че МВФ хвали действията на кабинета, но проверката в сайта на фонда показва, че докладът не е само комплименти.

На първо четене: Държавните бюджети за 2021 г. минаха в парламента

Да очакваме ли увеличаване на безработицата?

В обръщението си Борисов ни успокои, че МВФ не предвижда увеличаване на безработицата, благодарение на своевременните мерки на правителството. "Благодарение на сериозната подкрепа в сферата на заетостта не се очаква безработица. Фискалният дефицит се очаква да бъде по-нисък от планирания, в резултат на изпълнение на стабилната част, а салдото на текущата сметка би трябвало да остане на излишък, смятат още от комисията на МВФ", заяви Борисов, цитирайки избирателни части от доклада.

В действителност за безработицата у нас МВФ пише: "Очакваме безработицата да се увеличи, но, благодарение на сериозната подкрепа с мерки, не много рязко. Фискалният дефицит очакваме да бъде по-нисък от планирания, отчасти в резултат на стабилното изпълнение на приходната част, а салдото по текущата сметка би следвало да остане на излишък".

Откъде ще дойде "мазнинката" в бюджета?

"България навлезе в предизвиканата от пандемията икономическа криза със значителни буфери за осъществяване на политики и доверие. На жаргон казвах мазнинка да имаме за тежките времена", прочете Борисов и продължи: "МВФ одобри по-големите разходи на правителството, настъпили заради пандемията. Според ръководителя на комисията за доклада г-н Лий увеличаването на пенсиите и заплатите в публичния сектор е мярка, която ще е от помощ за овладяване на кризата".

Това, което Борисов пропусна, е едно голямо но в доклада, а именно - откъде ще дойдат парите за увеличаващите се социални разходи в Бюджет 2021. Фондът препоръчва прилагане на мерки за допълнително повишване на събираемостта на данъците, които биха платили увеличените разходи за социални услуги. 

Да инвестираме в образование

От доклада на МВФ премиерът Борисов прочете частта, в която се препоръчват повече разходи за образование, тъй като страната ни е сред последните места в ЕС по инвестиции в това перо. Вицепремиерът Томислав Дончев представи наскоро план за изразходване на 2,4 млрд. лв. пари от Европа за модерно образование, научни изследвания и иновации.

Фондът обаче не препоръчва научни изследвания, иновации или закупуване на суперкомпютри, а инвестиране в програми по дигитално образование, тъй като то е слабо у нас, и в програми, които трябва да запълнят разминаването между търсени и предлагани умения в пазара на труда. 

"Засилването на активните политики на пазара на труда и достъпа до качествено образование ще насърчи по-бързото и приобщаващо сближаване на доходите в България с по-богатите страни в ЕС", пише МВФ.

Какво ни спести Борисов?

Премиерът пропусна голяма част от препоръките на фонда относно финансите ни за следващата година. Сред тях са: по-сериозният надзор над банковия сектор, тъй като се очаква влошаване на събираемостта по кредитите през следващите месеци; след пандемията мярката 60/40 да се преориентира, да се премахнат административните затруднения и критериите за допустимост на фирми и служители до допълнително финансиране, както и да се засили борбата с корупцията, тъй като наскоро ЕС въведе рамка за върховенство на закона за отпускане на средства. 

ЕС обвърза финансовата помощ с върховенството на закона

Напишете коментар
Коментари: 3
1 RonaldSlege 22:58, 27 дек 20

Ремонт на чугунени вани

2 WayAdorm 00:43, 29 мар 22

мобильные прокси бесплатно

3 CoreytwemS 19:53, 02 май 22

методы восстановления ванн

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама