Недоволство в БАН заради размера на бюджета за следващата година

17:33, 11 ное 20 25 2335 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Българската академия на науките (БАН) изпрати становище, с което възразява срещу размера на средствата, предвидени за нея в Бюджет 2021. Писмото е изпратено до председателя на парламента и председателите на парламентарните групи.

От БАН настояват парите за следващата година да бъдат с малко над 11 млн.  лв. повече. Към момента предвидени за Академията са почти 118 млн. лв.

„При така предвидения бюджет БАН ще бъде в състояние да повиши основната заплата за асистент до 832 лв., което на фона на обявената стартова заплата на учителите през 2021 г. от 1260 лв. е повече от абсурдно“, посочват от БАН.

Борисов нареди промени в Бюджет 2021

От там приветстват намерението за увеличаване на основната заплата на асистент във висшите училища на 1300 лв., но смятат, че това ще доведе до нов абсурд – учени на еднакви длъжности в академията и във вузовете, отговарящи по закон (ЗРАСРБ) на еднакви изисквания, да имат огромна разлика в заплащането. „Това ще предизвика сериозен дисбаланс в цялостната система на науката и висшето образование в страната и ще доведе до неконтролируемо изтичане на кадри от БАН“, смятат учените.

Те са изненадани, че Академията за първи път е включена в списъка с публични институции, които могат да ползват до 95% от своя бюджет до декември 2021 г. Според тях този акт говори за унизително омаловажаване на ролята на БАН като фундаментален научен център и организация-създател на стратегически експертизи за държавата – и то не само в тази кризисна пандемична ситуация.

Категорично възразяваме срещу това поредно финансово дискредитиране на БАН и Ви уверяваме, че няма да останем мълчаливи свидетели на нейното смазване. Призоваваме народните представители да не бъдат съучастници в този процес“, се посочва още в становището.

Целия текст на писмото прочетете тук.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама