„Хора и улици“: Какво да покажем на чужденците в София

11:40, 12 ное 20 / София 25 5588 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Ако живеете в София, най-вероятно ви се е случвало ваши приятели чужденци да дойдат за няколко дни в града и да поискат да ги разходите. Със сигурност първото, за което ще се сетите, са катедралния храм „Св. Александър Невски“, Руската църква, Съдебната палата, „Витошка“, НДК, Народния театър и Борисовата градина. От там нататък обаче накъде?

Оказва се, че много софиянци се затрудняват в избора какво друго да покажат на чужденците. Затова в този материал сме подбрали няколко идеи и места, които биха представлявали интерес за хора, които за първи път стъпват в красивата ни столица и имат желание да опознаят повече българската история и култура.

Комунистическата ни история

Много чужденци идват от държави, в които не е имало комунистически режим. Затова изключителен интерес за тях представлява социалистическото минало на България. Но сградата на бившия Партиен дом, колкото и внушително да е „теловището“ ѝ, не може да го задоволи. Чужденецът със сигурност иска да гледа пропаганда, партизани, комунисти, статуи, картини и прочее.


Снимка: Wikipedia

Затова може да ги разходите из Музея на социалистическото изкуство (ул. „Лъчезар Станчев“ 7). В него са изложени 77 произведения на монументалната скулптура, предимно статуи и бюстове на известни български и съветски комунисти – Георги Димитров, Димитър Благоев, Васил Коларов, Владимир Ленин, Цвятко Радойнов и други социалистически деятели. Има и паметник на Тодор Живков. Останалите статуи са типични образци на социалистическия реализъм – партизани, червеноармейци, работници и кооператори. Има и изложбена зала, пълна с изкуство от комунизма.

И докато чужденците се възхищават на възможността да се докоснат до завинаги изгубеното близко минало, вие може да останете изненадани от друго – в двора на музея се съхранява червената петолъчка, красяла някога върха на бившия Партиен дом.


Снимка: Wikipedia

Друго подходящо място, съхраняващо частица от близкото ни минало, е Националният политехнически музей (ул. „Опълченска“ 66). Там ще можете да покажете на чуждестранния си приятел всякаква техника от времето на народната власт, включително и умалени модели на тролейбуси и автобуси марка „Чавдар“ и първия компютър на Джон Атанасов.

Ако сте успели да впечатлите чужденеца до тук, то следващата ви спирка може да бъде и Музеят на София (в сградата на бившата Градска баня). Там ще може да му покажете какво е представлявал животът на града ни преди век. Изложени са дори и каляската и автомобилите на Фердинанд.

На чист въздух

Ако искате да разходите чужденците на чист въздух, но предпочитате това да не е Борисовата градина или Южния парк, то има други две места, които наистина впечатляват от пръв поглед.


Снимка: Wikipedia

Задължителни са паркът и резиденция „Врана“. Въпреки че се намират малко по-далеч от центъра, те са чудесна алтернатива за глътка свеж въздух. Плюс е, че там могат да се видят и множество редки дървета и растения, посадени от цар Фердинанд. Подходящ е и паркът на Военната академия, където е най-красиво през пролетта и лятото.

А ако искате да вкарате чужденците в истинско градско приключение от по-скоро ориенталски за тях тип, заведете ги на Женския пазар. Но задължително с уговорката да си пазят чантите и да гледат внимателно кантарите.

Традиционна кухня

Задължително е да ги заведете и в някое заведение с традиционна българска кухня. Такива в центъра – бол. Поръчайте им шопска салата и ракия.

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Домът на днешните будители

„Хора и улици“: Най-зелените квартали на София

„Хора и улици“: Колко бил хубав столичният зоопарк

„Хора и улици“: Площад „Независимост“, където се родиха протестите

„Хора и улици“: В Деня на София да си спомним защо въпреки всичко я обичаме

„Хора и улици“: Жълтите павета – преживели войни, бомбардировки… и Велико народно въстание

„Хора и улици“: Депутатите отиват във внушителната сграда, величаеща БКП

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама