СБЛЪСЪК: Разбират ли столичните общински съветници от мобилни приложения?

15:07, 12 ное 20 / Сблъсък 25 4683 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Още през пролетта „Демократична България” дари на Столична община мобилно приложение за гласувания, анкети и допитвания. Чрез него общинските съветници ще могат да гласуват присъствено (или неприсъствено) при вземане на решения в постоянните и временни комисии на Столичния общински съвет (СОС), както и при участието им в работни групи, комитети и други колективни формирования, свързани с работата на общината. Софтуерът обаче се оказа поредната ябълка на раздора между съветниците. Комисията по Икономика, собственост и дигитална трансформация излезе с негативно становище.

По темата TOPNOVINI.BG представя мнението на зам.-председателя на СОС Николай Стойнев и Ивайло Мирчев - член на „Да, България!” и ръководител на екипа от доброволци, разработили софтуера.


Снимка: БГНЕС

Николай Стойнев отхвърли идеята за ползване на софтуера с аргумента, че според политиката за поверителност след инсталиране това приложение ще има достъп до данните в телефона - до камерата, възможност да прави снимки и видео, ще може да получава информация до wi fi връзката на потребителя, ще може да чете съдържанието на паметта на телефона, да модифицира и трие съдържание, ще има достъп до контактите, както и до историята на посещенията в мрежата, както и останалите апликации, инсталирани на телефона.

Не смятам, че това е приемливо за работата на Столичния общински съвет. Не смятам, че данните на когото и да е трябва да бъдат споделяни по този начин, а и не мисля, че е политически коректно една политическа сила да предлага подобно приложение на останалите. Дарение винаги звучи добре, но не и в този случай“, коментира Стойнев.

Той поясни, че не е успокоителен и фактът, че достъп до тези данни ще имат само „малък брой лица“ в ДБ - председател, изпълнителен съвет, технически експерти, административни служители и др. „Интересно за какво ще ползват всички тези данни и разрешения от ДБ? Това са част от мотивите защо предложението не беше прието“, посочи Николай Стойнев.


Снимка: Facebook / Ивайло Мирчев

От своя страна, Ивайло Мирчев заяви, че ГЕРБ отказва софтуера поради невежество. „Тъжната реалност е, че никой не си е направил труда да тества функционалностите на приложението. Например камерата е нужна за сканиране на QR кода, който удостоверява правото на глас, и тя е неактивна през останалото време, а това е лесно установимо. И в този дух на невежество, технологично и политическо безсилие в ГЕРБ не само отказаха дарението, но и възмутени излизат с публикация по темата“, посочи той.

Мирчев поясни, че правата до Camera, Photos / Media / Files, Storage, Control flashlight се изискват, защото в приложението може да се влезе чрез сканиране на QR код, издаден от администраторите на система. При инсталация тези права остават неактивни и едва след опит за стартиране на тази функционалност се изисква разрешаването им.

Това, че едно приложение изисква права от операционната система не значи, че администраторът обработва данните - по-често те са нужни за работата на самото приложение. Например ако дадено приложение иска достъп до сензора за пръстов отпечатък, това не значи, че администраторът обработва биометрични данни - всичко това е ограничено само в рамките на устройството и данните не излизат оттам”, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама