Преподава ли се омраза срещу малцинствата в Софийския университет?

11:00, 13 ное 20 25 2933 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Расистка и неуместна ли е била терминологията, използвана от преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по време на лекция? Студенти от Студентското общество за равенство в СУ сигнализираха в отворено писмо за използването на епитети, които подстрекават към дискриминация, а обвиненият професор Михаил Мирчев смята, че е насърчавал единствено различното мислене.

Онлайн конфликтът между професора и неговите студенти започва след серия от лекции по „Социална работа с етно групи“, в които политологът и социолог Михаил Мирчев говори за малцинствата и чужденците. Пред бъдещите социални работници и педагози професор Мирчев твърди, че циганите имат престъпни наклонности, турското малцинство е неграмотно, а арабските бежанци нямат цивилизована основа.

И проблемите с неговите коментари не спират дотук. В лекция номер четири „Вплитане и сегрегиране на малцинствата. Социална дистанция“ професорът подчертано разграничава българите от останалите етнически групи.

Мирчев проявява пренебрежително отношение към жените, споделяйки, че тяхната работа е повече да раждат и по-навреме” и обръщайки се към една от студентките си с „майката на двете деца“.

По тези причини група студенти от Алма Матер настояват за уволнението на проф. Мирчев в отворено писмо, адресирано до ректора на Софийски университет, декана на ФНОИ, ректора на УНСС и министъра на образованието и науката.

Обвиненият преподавател не подмина гнева на своите студенти и се защити във Facebook. По негови думи идеята на лекцията му е била да използва факти, за да насърчи самостоятелното мислене.

Аз имам студенти и студенти. Нормално е да са с различно мислене и понякога с различен идеен догматизъм. Моята работа като учител е да ги науча да мислят сами, с главите си. Но въз основа на факти.“

В същото време друга група студенти от Юридическия факултет започна паралелна подписка в защита на проф. Мирчев. Те подкрепиха свободното изразяване на мнение и се възпротивиха срещу доносите на свои колеги, заклеймяващи свободата на словото. За третокурстниците от специалност "Право" разсъжденията на Михаил Мирчев са основателни като се има предвид, че предметът е озаглавен „Социална работа с етно групи“ и  предполага разговори, насочени към етносите, расите и проблемите между различни култури на една територия.

Позицията на СУ: дистанционно обучение за студентите по медицина е невъзможно

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама