„100 малки победи“: Милен и Ади Цанови за по-щастливия живот на спортуващите хора

07:15, 16 ное 20 / Спорт 25 2828 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Този понеделник с Милен и Ади Цанови ще говорим за спорта като време за себе си.

Познаваме много мъже, които се сърдят, че съпругата ходи на йога, докато той очаква с нетърпение вечерята си. Познаваме и много жени, които не подкрепят половинките си, които са в спортната зала или на стадиона за поредната порция бягане. И изразяват това гласно, с троснато поведение и отношение. Нужно ли е това? Кой би искал да има до себе си болен човек? Трябва да си луд, за да се сърдиш на някого, че се грижи за своето здраве. Обикновено такъв тип отношения идват от желанието и другия да спортува, да постига резултати в оформяне на фигурата и покачване на самочувствието, но липсват желание (мързелът е вечното оправдание „Нямам време!“) и вяра в себе си. Или по друг начин казано: завиждат на другия, че той може, а те не. Отношението на повечето хора, които не могат, към онези, които могат и постигат, е в репликата: „Защо правиш всичко това на тези години“. Има ли определен години, в които да изтичаш 21 км? Надали. На маратоните в София и Пловдив тичаме рамо до рамо с хора по на 80 години, които смело пристъпват по трасето, вдъхновявайки невярващите. Забележително е да тичаш до човек, чиято явна възраст е доста над твоята. Неизбежно си казваш: „Ех, как ми се иска и аз, като стана на 80 да мога като него“. И тичаш още по-целенасочено напред - към финалната арка.

В момента, в който осъзнаем ценността на двигателния режим, завръщайки се в къщи, присядането на дивана ще ни си струва най-лошата перспектива за свободното време, което имаме. Само онзи, който черпи благата от спорта, може да засвидетелства какъв несравним безценен магнетизъм притежава той. Във вените ти тече химиотерапия и хормон терапия. Но други, истински, живи, лечебни – хормони на щастието, лечебни органични течности.

Спортът е онзи допинг, за който бленуват мнозина, но не всеки е готов да си вземе дозата. Ежедневният допир до дозата „ендорфин“ ("Хормонът на щастието" или най-силното натурално "лекарство" в човешкото тяло, бета-ендорфинът има приблизително 80 пъти по-силен болкоуспокояващ ефект от морфина) е завладяваща и възбуждаща всички сетива. Ендорфинът влияе върху мозъка, душевното състояние и жизнената енергия. Човек, който тренира, трудно се изморява през деня. А вечно умореният човек не живее истински и не умее да се наслаждава на нищо пълноценно, даже и на моментите на щастие.


Снимка: Личен архив

Ендорфините предизвикват аналгезия (местна или обща загуба на усещане за болка) и допринасят за здравословното състояние на човека. Хормоните на щастието работят като естествено лекарство против настинка и всякакви други заболявания.

И другият хормон на щастието – серотонинът, чака зад ъгъла, за да предизвика лечебни реакции в нашия спортуващ организъм. Силно въздействие върху отделянето му има бягането. Неслучайно бягането си е спечелило прозвището "еуфорията на тичащия". Ниските нива на серотонин се свързват с тревожни и депресивни състояния. Затова и препоръката към хора с психически проблеми е да спортуват активно всеки ден.

Спортът помага на хората да спят спокойно и да храносмилат ползотворно. Спортуващият организъм храносмила, усвоява, разпределя и извежда ненужното от приема на храни и напитки навреме, което не води до затлачване на тялото с излишъци.

Знайте, че нашата ендокринна система не може да съществува без двигателен режим. Ние сме вертикални същества, затова и по-голяма част от денонощието следва да сме изправени. Спортът е изключителен начин да тонизираме тялото си и да се ободрим. Спортът 30 минути преди хранене върши чудеса с храносмилането на поета в последствие храна. Спортуването категорично подобрява работата на мозъка – повишава се нивото на енергия и се увеличава количеството серотонин, който прави ума по-бистър. Хората, които спортуват, не само боледуват по-рядко, но се справят и много по-добре на работното си място. Не случайно големите компании предлагат на служителите си безплатни карти за спортни зали или оборудват такива в сградата. Спортът подобрява отношенията с околните. Споделянето на спортните занимания със съмишленик е още една възможност да бъдем с любимия си човек или просто приятел. Спортът укрепва сърцето и държи сърдечно-съдовите заболявания далеч. Спортът тренира физическата издържливост у човека.

Вярваме, че фразата „Спортът е здраве“ отново придобива конкретен и истинен смисъл.

Важен факт за осмисляне - знаете ли, че един здрав човек без тежки усилия би следвало да може да пробяга 5 км сутрин и 5 км към края на деня, независимо от натовареността в ежедневието му?

Не може да се говори за здраве при хора с наднормено тегло. Знаете ли, че храната убива? 62% от мъжете в България са със затлъстяване, 51% от жените и 30% от децата. Тази статистика не ви ли плаши? Време е да изпратите децата си да спортуват активно. Спортът не само ще ги държи в крепко здраве, а и ще изгради чудесни навици на самодисциплина и пълна увереност.

P.S. в името на спорта (+18)

Редовният целенасочен двигателен режим неминуемо формира красиви тела. Аз и Ади сме абсолютното доказателство за това. Благодарение на спорта, ние от едни дебели хора се превърнахме в пример за добра фигура, здравословно тегло, самочувствие и отлично душевно състояние.

Хората, които са привързани към спорта, водят и чудесен полов живот, подкрепен от отделянето на „хормоните на щастието“. Проучване сред любители-спортисти доказва, че спортуващите хора правят четири път повече секс от неспортуващите. Представяте ли си за какво споделяне на любов става дума и в какво количество. Спортуващите хора са по-весели, по-решителни, по-безстрашни – гласи друго проучване. Спортуващите хора са по-красиви и по-успешни в личен и професионален план – гласи трето проучване.

След всичко това не може да не признаем, че си  заслужава поне да опитате. Нали?

Не забравяйте често да проверявате моментната си кондиция със забавното 30-секундно упражнение #bottleboxing

Вашата малка победа днес ви очаква. Успех! #100malkipobedi с Момчил Манчев.

Още от "100 малки победи":

„100 малки победи“: Тренировка за цялостна кондиция с Кирил Райков

„100 малки победи“: Тренировка за цялостна кондиция със Светлин Спасов

„100 малки победи“: Йога, медитация, антистрес със Зарина Микова

„100 малки победи“: Да победим заседналия начин на живот с Милен и Ади Цанови

„100 малки победи“: Изчистена преса с Маги Христова

„100 малки победи“: Тонизиране на основните мускулни групи с Роберта Стойнева

„100 малки победи“: Да изгорим калориите с Табата и Светлин Спасов

Oще интересни предизвикателства и тренировки може да откриете на страницата на "100 малки победи" във Фейсбук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама