Коронавирусът в България: Патриарх Неофит призова за спазване на мерките, но и общи молитви

19:25, 14 ное 20 25 2814 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

В навечерието на Рождественския пост патриархът на Българската православна църква и софийски митрополит Неофит отправи обръщение към православните християни.

Патриарх Неофит призова „да покажем силата на вярата си, скромността и дисциплината си, като се съобразим с всички препоръки, които изискват от нас здравните власти“.  В същото време обаче според него сега е моментът вярващите „да живеят активно в общността на Православната ни Църква, в нейното богослужение, в общата молитва“.

Коронавирусът в България: Преговаряме за покупка на седма ваксина срещу Covid-19

„Сега е времето, когато трябва да покажем истинската Христова любов и без притеснение да разгърнем силите си, за да преодолеем трудностите на съвременния свят!“, казва в своето обръщение Патриарх Неофит.

Отново над 4000 положителни проби за COVID-19

През последните 24 часа са установени нови 4212 случая на COVID-19 у нас при направени 12 413 PCR теста, сочат актуалните данни на Единния информационен портал. Това означава, че близо 34% от взетите проби са положителни.

В болница се лекуват 4949 души, а от тях в тежко състояние и в интензивни отделения са 288. Излекуваните през последното денонощие са 682-ма.

Починали са 85 души. Общият брой на жертвите на вируса у нас до момента е 2055.

13 шофьори на линейки в ЦСМП-Благоевград са заразени с COVID-19.

Служителите на Спешния център, за които със сигурност може да се каже, че са най-първата линия, е крайно тежко.

Така от 20 шофьори на линейки 13 са били положителни и в момента са извън строя. Един от тях прекара болестта изключително тежко, оздравя и в момента си е в къщи, изчаквайки задължителната карантина след заболяването, предаде БГНЕС.

Високият брой на заболели шофьори налага здравите да работят по 24 часа, а почивката им се свежда до 1 ден. Прекратени са всички отпуски.

В сила е новият часови диапазон в хранителните магазини и аптеките за възрастни

Днес магазините за хранителни стоки трябва да организират работата си, като предвидят нов часови диапазон за клиенти над 65-годишна възраст – от 13:30 ч. до 16:30 ч. Съответно в тези часове няма да се допускат лица под тази възраст.

Ново 20: Падат ограниченията за пазаруване на възрастните

Два „зелени“ коридора се въвеждат от днес и в аптеките. В часовете между 8:00 ч. и 10:00 ч. и 13:30 ч. и 16:30 ч. в аптечните обекти ще се допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама