Македонският език съществувал от някоколкостотин години...

13:20, 16 ное 20 / Свят 25 2129 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) изрази подкрепа за интегрирането на Република Северна Македония в ЕС, но при зачитане на идентичността на македонския народ, пишат днес вестниците "Нова Македония" и "Вечер".

Захариева: Скопие трябва да признае българските корени на нацията и езика си

"Македонският език и неговите диалектни форми имат и пространствен континюитет (македонските диалекти съществуват и извън границите на днешна Македония) и времеви континюитет (македонският език е съществувал неколкостотин години)", се казва в документа, чийто текст вестниците публикуват изцяло.

Вестник "Вечер" пък критикува, че премиерът Зоран Заев и външният министър Буяр Османи са отворили кутията на Пандора с приемането на преговори за националната идентичност и националния език на македонците. "И от българска страна, и от някои европейски държави, и от министър Османи чуваме фразата, че "за договор трябва компромис и от двете страни", което във всеки случай е поражение за македонската нация и език, които не бяха спорни за никого досега от основаването на съвременната македонска държава допреди някоя и друга година", пише изданието. 

След отказа на София: Скопие готово на промени в учебниците по история

"Вечер" отбелязва, че македонското правителство събира факти и съвети за изработване на своята позиция от бившия министър от СДСМ Денко Малески, който смята, че македонците са с български корени и през април написа статия за това. В нея той казва, че македонците и българите са били част от един народ, че в СФРЮ македонските власти са селектирали историческите данни и са писали македонци там, където е пишело българи, пише БНР.

България трябва да остане с твърда позиция

По всичко личи, че София няма да промени позицията си и ще продължи да блокира началото на преговорния процес между Скопие и Брюксел. Днес вицепрезидентът Илияна Йотова също призова страната ни са остане с твърда позиция.

„Компромис с нашата история не може да има, още повече, когато се предявяват претенции или потенциални такива за в бъдеще“, коментира Йотова пред БГНЕС. Тя посочи, че е притеснена от това, което става, защото само допреди година е смятала, че всички клаузи в Договора за добросъседство ще станат част от европейската рамка. По думите ѝ възникващите днес въпроси нямаше да ги има, чкодговорът бе придружен от анекс, който да говори категорично за нашето историческо минало.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама