Хотелиери и ресторантьори искат помощи от държавата и при доброволно затваряне

15:40, 16 ное 20 25 2307 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Хотелиери и ресторантьори искат помощ от държавата и при доброволно затваряне. Това става ясно от позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Според БХРА предложените мерки за подпомагане на служителите на бизнеси, които са принудително затворени не са достатъчни.

Те изчисляват, че при помощ от до 24 лева на ден при неплатен отпуск заради Covid-19 работниците ще получат 480 лв. за месец с 20 работни дни. От БХРА посочват, че това е много под минималния осигурителен праг в сектора - 810 лева, а същите тези работници при мярка 80/20 ще получават 648 лева. Те отбелязват още, че при тази помощ не е ясно кой ще плаща осигуровките на служителите. Организацията е категорично против и обявеният максимален срок от периода на мярката – 2 месеца, тъй като голяма част от бизнесите вече бяха затворени за по-дълъг период или работиха при сериозни ограничения.

Новата помощ ще бъде изплащана директно на работниците, които са в неплатен отпуск заради Covid-19. Размерът от 24 лв. е два пъти по-висок от минималното днево обезщетение при безработица, а средствата могат да бъдат отпускани не повече от 60 дни за периода 29 октомври - 31 декември 2020 г.. Средствата за тази ще идват от европейските фондове, а социалният министър ще определя служителите в кои сектори могат да се възползват от нея. 

 

От асоциацията предлагат при заразен персонал с доказани положителни тестове за Covid-19 заведенията да могат да се самокарантинират и сами да затворят обекта, а държавата да ги подпомогне като принудително затворените бизнеси.

Te посочват, че в момента голяма част от заведенията работят при намален персонал и затова служителите се застъпват всеки ден, а дори един заболял реално всички останали служители трябва да бъдат поставени под карантина, а заведението да затвори, за да гарантира сигурността и безопасността на своите клиенти.

Според тях помощта трябва да бъде отпускана за период от 14 до 28 дни, според продължителността на задължителните карантини, като се подпомагат само служителите, които не са в болничен и нямат доказан Covid-19, но не могат да изпълняват работните си задължения заради задължителна карантина.

Те предлагат още мярката да се разшири и за служителите на половин работен ден, като за тях максималната помощ да бъде 50 на сто от тази, предвидена за работещите на 8-часов работен ден.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама