Подкрепяме Албания за ЕС, но не и Северна Македония

17:19, 17 ное 20 / Политика 25 3603 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Външният министър Екатерина Захариева обяви, че България ще подкрепи Албания по пътя към ЕС, но не и Северна Македония. Причината - не можем да подкрепим преговорната рамка със съседната ни държава, тъй като предложеният за приемане проект не отразява българските искания и не може да бъде подкрепен в настоящия си вид.

Захариева обясни, че на днешния онлайн Съвет по общи въпроси на ЕС е заявила, че позицията на България се основава върху рамковата позиция на парламента. „Настоявахме в преговорната рамка да залегнат три основни условия – придържането към формулата за езика от 1999 г., пътна карта за изпълнение на договора от 2017 г. и ясен текст, че няма да има претенции за македонско малцинство в България. Това обаче не се случи. Ние винаги сме отворени за продължаване на разговори и намиране на решения“, подчерта тя.

Македонският език съществувал от някоколкостотин години...


Снимка: БГНЕС

Тази сутрин в ефира на БНТ Захариева заяви, че Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато тя е готова, а в момента България не счита, че това е така. „България продължава да бъде поддръжник на разширяването на членството на ЕС и тук не става дума за извиване на ръце“, заяви дипломат номер едно.

Вицепремиерът посъветва съседската държава да не се отказва при първата трудност, която среща по пътя – одобрението на преговорната рамка. "Тепърва предстоят трудностите, процесът не е лесен. България също мина по такъв път", каза още Захариева.

"Тогава, когато утихнат страстите, включително и в България, и се започне да се мисли не толкова емоционално, когато спрат да се придържат към изграждането на държава, основана единствено и само на антибългарската идеология – тогава ще получат много повече", коментира още Захариева.

Захариева: Скопие трябва да признае българските корени на нацията и езика си

"Българската дипломация не може да си позволи да води политика на очерняне на друга държава, каквато за съжаление виждаме, че Скопие води. Ние сме държава член на Европейския съюз", подчерта вицепремиерът. 

"Проблемът е, че добросъседството е хоризонтален критерий. Една държава - кандидат за член, трябва да се придържа и да изпълнява в дух на добра воля договорите, които е подписала. Ние имаме дълъг списък със случаи, в които Република Северна Македония е подписвала нещо с България, след което не го е изпълнявала", каза тя.

Захариева определи като недопустим антибългаризмът в последните месеци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама