Веганството превзе и татуировките

21:30, 17 ное 20 / Любопитно 25 2686 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Веганските татуировки са доказателство, че жестокостта към животните има все по-малко място в света на модата. Чакай, току-що ли разбра, че татуировките, които си си правил досега, са обвързани с жестокост към животните? Съжаляваме да ти съобщим лошата новина, но както обяснява Мария Фернандес, основател на испанското студио за татуировки „Alchemist's Valley“, това е така. Списанието за мъжка мода и стил „GQ“ разкрива някои тайни за татуировките.

„Традиционните татуировки се правят с мастила, които имат съставки от животински произход, като глицерин, който се получава от животински мазнини или желатин, извлечен главно от кости, кожа и сухожилия от свински, говежди и птичи произход“, уточнява татуистката.

По този начин е ясно, че веганството не е свързано само с диетата ни, но отразява начин на живот, който ни кара да разглеждаме всички свои действия от нулата с една цел - за достоен живот на животните. Всъщност, в Испания 10% от населението вече са вегетарианци или флекситарист - прелюдията към вегетарианството, според последните данни от доклада „Грийн революшън“ 2019 на консултантската компания „Лантерн“.

Поради тази причина и след като направиха първите си стъпки в световни столици като Ню Йорк, Берлин или Лондон, веган татуировките започват да се появяват във все повече творчески студия по целия свят. Причината? По-голямо осъзнаване на живота на животните, дори от тези, които не практикуват веганска диета като такива, но следват тази философия, за да намалят консумацията на продукти и практики, които включват живота на тези живи същества, какъвто е случаят с облеклото или козметиката.

Снимка: Pixabay

Ключът за разграничаване между веган татуировки и конвенционални татуировки е в самото мастило, което се използва при рисуването на кожата ни. „Веганското мастило е уважително към околната среда и животните и не съдържа сред съставките си никакъв животински произход, пряко или косвено. От своя страна традиционното мастило обикновено се състои от елементи от животински произход, като черупки от насекоми, изгорени кости или глицерин, създаден от животинска мазнина“, обяснява Мария Фернандес, пише БГНЕС.

Както често се случва, всеки път, когато на пазара с дълга история излезе ново предложение, недоброжелателите на новите методи са склонни да влияят на предполагаемите недостатъци, които представят. В случай на веган татуировки се посочва едно - те са по-краткотрайни. Освен ако не сте поклонник на татуировките или нямате голям опит в този свят, е много лесно да се объркате, когато става въпрос за процедури и материали. За да не се разказват полуистини, Мария Фернандес е наясно с най-мощното оръжие: информацията.

„Всяка марка и цвят имат различен състав, така че ако искате да знаете точно състава на мастилото, най-добре е да попитате татуиста за марката и нейната референция, за да намерите нейния състав“, уточнява тя. Нейният съвет? Потърсете вегански студия за татуировки, които следват екологична философия, за да бъдете сигурни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама