КЗД се самосезира заради лекциите на проф. Мирчев

16:45, 18 ное 20 25 2823 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Комисията за защита от дискриминацията се е самосезирала във връзка с изнесената в медиите информация от отворено писмо на студенти за език на омразата и проповядване на расизъм и ксенофобия в лекциите проф. Михаил Мирчев. Ще бъде образувано производство, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация.

Припомняме, че онлайн конфликтът между професора и неговите студенти започна след серия от лекции по Социална работа с етно групи“, в които политологът и социолог Михаил Мирчев говори за малцинствата и чужденците. Пред бъдещите социални работници и педагози професор Мирчев твърди, че циганите имат престъпни наклонности, турското малцинство е неграмотно, а арабските бежанци нямат цивилизована основа.

Самият професор Мирчев заяви, че е готов да се оттегли, ако ръководството на ВУЗ-овете, в които преподава, счете това за необходимо.

Независимо от течащата проверка, Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ прие декларация

"Свободата на словото гарантира правото на критика към господстващите разкази и обяснителни модели. Софийският университет отстоява това право, като в същото време не позволява в негово име да бъдат подривани други основополагащи ценности. В този дух чл. 4 от Етичният кодекс на Университета постановява, че академичната свобода „не нарушава чуждото достойнство“. Пагубно не само за академизма, но и за обществото ни е да превръщаме свободата на словото в алиби за словесна агресия", пишат от Алма Матер.

"Високите академични стандарти, с които Софийският университет с право се гордее, изключват превръщането на университетската катедра в трибуна за стигматизация на индивиди или цели групи. Нещо повече, подобно говорене ползва научно несъстоятелни понятия, хипотези и подходи в разрез със съвременните изследователски постижения", заявяват от универститета в декларацията.

"С оглед на всичко това, Софийският университет преутвърждава ангажимента си към традициите на взаимното уважение и разбирателство и решително осъжда всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието", става ясно още от декларацията. 

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 17:17, 18 ное 20

Не е излъгал за нищо, истината боли

2 Анонимен 17:48, 18 ное 20

Неоспорими истини е потвърдил, но соросоиднана джендър- паплач ще го преследва, а либерасните г*ейове ще кимат одобрително.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама