Официално: Учениците от 5 до 12 клас с маски в час

19:01, 18 ное 20 25 3033 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министърът на образованието и науката издаде заповед, с която нарежда в учебните часове учениците от прогимназиален и гимназиален етап (от 5 до 12 клас включително) да носят лични предпазни средства за лице (защитна маска/защитен шлем). Както и досега продължава да е задължително поставянето на лични предпазни средства в общите части на училищата от ученици и учители, съобщиха от МОН.

В училищния двор учениците и учителите ще могат да са без маска/шлем, когато няма взаимодействие с друга паралелка. Изключения се допускат и за учителите на 1-4 клас, които преподават само в една паралелка и е възможно спазване на дистанция между тях и учениците. Допуска се учениците да бъдат без лични предпазни средства по време на изпитване, физически упражнения и др.

Маските стават задължителни в класните стаи

За учениците от 1-4 клас носенето на маска/шлем по време на учебен час и други занимания може да бъде задължително по решение на Педагогическия съвет или на преподаващия учител за всеки отделен час.

По време на учебен час, по преценка на учителите, както и във времето извън учебните часове, учениците ще могат да бъдат без лични предпазни средства за кратко време при широко отворени прозорци в класната стая или когато са в училищния двор.

Изключение от заповедта са учениците, които имат здравословни причини и по предписание на специалист не е препоръчително носенето на лични предпазни средства.


Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Красимир Вълчев представи пред БНТ по-подробно случаите, при които учениците могат да свалят маските. Това може да се случва когато се налага да отговарят на въпрос, когато бъдат изпитвани устно (устното изпитване без маска може да бъде и пред учебната дъска, и пред чина), при дейности, чието извършване е невъзможно с предпазна маска, и при физически упражнения.

Учениците трябва да бъдат стимулирани да излизат навън в двора по-често, както и да се проветряват помещенията в междучасията“, подчерта министърът. „Вече има първи данни, че в страната навлиза и есенният грип. Той ще се смеси с коронавируса, така че може би това ще бъдат най-тежките седмици за образователната система, вероятно и за здравната“, смята Вълчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама