Българите масово страдат от хипертония и наднормено тегло

20:00, 19 ное 20 25 2345 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Най-разпространеното хронично заболяване в България е хипертонията (повишено кръвно налягане) - сред 29.7% от лицата на възраст над 15 години. С наднормено тегло, включително затлъстяване, са 62.8% от мъжете и 45.0% от жените на възраст 18 и повече години в страната. Това показват предварителни данни от Европейското здравно интервю, част от Европейската система на здравни изследвания, която сравнява данните между държавите членки за оценка на здравния статус, начин на живот и ползването на здравни услуги от населението на ЕС.

Обхваната е представителна за страната ни извадка от 10 322 човека на възраст 15 и повече навършени години в 4459 обикновени домакинства, подлежащи на анкетиране, предаде „Дневник“. Данните са представени от Националния статистически институт (НСИ).

Българските ученици са с високи нива на употреба на дрога, хазарт и социални мрежи

Хипертонията е по-разпространена сред жените (32.8%), отколкото сред мъжете (26.5%). На второ място сред наблюдаваните хронични заболявания и здравни проблеми са уврежданията, засягащи долната част на гърба или други хронични нарушения на гърба, посочени от 10.4% от хората, като по-често те се срещат при жените (11.7%), отколкото при мъжете (8.9%). Наличие на исхемична болест на сърцето или стенокардия през последните 12 месеца, предшестващи интервюто, декларират 5.8% от мъжете и 8.1% от жените на възраст 15 и повече години.

Самоопределящи здравето си като "добро" са 40.7% от хората, на възраст 15 или повече години. Следват отговорилите с "много добро" (29.2%) и "задоволително" (20.9%). Като "лошо" и "много лошо" оценяват здравето си съответно 7.3 и 1.9%. В сравнение с данните от предходните две изследвания, проведени през 2008 и 2014 г., се наблюдава положителна тенденция на увеличение на дела на хората, които определят здравето си като "много добро" - с 5.7 процентни пункта.

За 18% от българите една ракия решава психичните проблеми

Най-широко прилаганата профилактична мярка от включените в анкетната карта е измерването на кръвното налягане от специалист (сред 54.9% от мъжете и 66.4% от жените).

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама