Между България и Северна Македония вече има и ... балкански сексизъм

15:50, 19 ное 20 / Политика 25 4063 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Отношенията между България и Северна Македония никога не са били гладки. Братските ни народи не могат да „разделят“ Гоце Делчев, нито да се разберат по основни въпроси от общата ни история. Комисията от историци, натоварена с тази задача, буксува от месеци. Страстите се нажежиха, след като страната ни каза „не“ на Северна Македония по пътя й към ЕС с мотив, че нарушава Договора за добросъседство.

Българското вето за съседите изведе конфликта на нови висоти. Езикът на омразата вече не е само фраза, а реалност. Председателят на Надзорния съвет на Македонската информационна агенция Зоран Иванов си позволи да нарече външния ни министър Екатерина Захариева „фригидна к*чка“. Другото име в публикацията е бившият гръцки външен министър Дора Бакояни (сестра на премиера на страната Кириакос Мицотакис).

Българският отговор... 

Това е обида към всички жени, недопустим сексизъм“, заяви Екатерина Захариева. „Случващото се с езика на омразата напоследък в Северна Македония е пълно безобразие“, подчерта тя. 

Заев знае от много отдавна къде са нарушили Договора за добросъседство“, коментира външният ни министър и изтъкна, че това е основната причина за нашето „не“. „Когато 30 години ти не само толерираш, но и стимулираш държавна политика, основана на омраза срещу българския народ и България, няма как да си готов за започване на преговори за членство в ЕС“, посочи Захариева пред Нова телевизия. 

Реакцията в Северна Македония... 

Македонският премиер Зоран Заев и външният министър Буяр Османи поискаха отстраняването на Зоран Иванов от Надзорния съвет на МИА поради недопостумото му изказване и разпространение на език на омразата. 

Не изглежда обаче Зоран Иванов да е решил да се поправи или да се извини, дори напротив. Във Facebook той обяснява, че когато от политическата си позиция една жена ти вреди и явно мрази цяла нация, би било целесъобразно преди да изпълнява функциите си, да погледне в душата си и да провери дали там има и троха съвест. 

Меко казано неподходящите изказвания по български адрес в Северна Македония не спират дотук. В интервю за македонска телевизия попитаха премиера Заев идва ли му да покаже среден пръст на българите след ветото. Той отговори: "Това е най-лесно. Идва ми, как да не ми идва. Имам цялото право на света да го направя след всичко, което сме направили". Заев обаче веднага допълни, че се е поучил от грешките на своите предшественици, че такъв език не води до нищо добро.

На този фон македонският премиер изрази готовност да подпише с България документ, избягвайки думата анекс.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама