COVID-19 по света: Сръбският патриарх почина от вируса

19:35, 20 ное 20 25 2711 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Сръбският патриарх Ириней почина на 90-годишна възраст от коронавирус, съобщават сръбските медии, цитирани от БГНЕС.

Здравословното състояние на патриарха, който беше приет с коронавирус в болница в края на миналата седмица, рязко се влоши вчера. За неговото лечение пристигнаха лекари специално от Русия. Патриархът беше настанен в болницата „Карабурма“ през почивните дни с тежки усложнения, предизвикани от сърдечна недостатъчност.

Ириней се разболя от коронавирус на 5 ноември. Няколко дни по-рано, на 1 ноември, той присъства на погребението на владиката Амфилохий, който почина от коронавирус. Погребалната церемония се състоя в Съборния храм в Подгорица, а ковчегът на починалия беше открит, а не затворен.


Снимка: CanStockPhoto

Ако 95% от хората носеха маски, нямаше да има нова карантина

Много европейски страни имаха шанс да избегнат повторната карантина, ако 95% от хората носеха маски, каза директорът на СЗО за Европа. Според Ханс Клуге затварянето на училищата е неефективна мярка, а децата и юношите не разпространяват коронавируса, съобщи БНТ.

Европа и Съединените щати страдат най-сериозно от пандемията, а някои страни отбелязаха нови печални рекорди.

Влошава се ситуацията в Северна Гърция, където всички райони са с код "червено". В Солун за един ден са регистрирани 905 новозаразени и всички легла в COVID отделенията са заети. Предполага се, че сезонни работници от съседните държави разнасят заразата. Затова Съветът за борба с коронавируса призова да се затворят временно сухопътните граници на страната.

Русия отчете нов печален рекорд по заразени с коронавируса - 23 610 нови случая. Общият брой на поразените от COVID-19 надмина два милиона души. Над 220 000 пациенти в страната се лекуват в болници, заети са 20% от леглата в интензивните отделения. През последните седмици здравните власти затегнаха мерките против пандемията. "През лятото се отпуснахме, не спазвахме режима с маски и ръкавици. Сега понасяме последствията. Ако нямаме дисциплина, може да се озовем в болницата", каза Андрей Фадеев, главен лекар на болница.

Отвъд океана в САЩ броят на починалите от COVID-19 премина прага от 250 000 души, сочат данни на университета "Джонс Хопкинс". Регистрираните случаи на зараза наближават 11 милиона и половина. Рекорден брой заболели влизат в болница и здравната система в повечето щати е на ръба на възможностите си.

В Япония цифрите са различни, но 2300 новозаразени за едно денонощие също е мрачен рекорд за страната. Властите призоваха хората към дисциплина. "Призоваваме хората да спазват пет правила: малки групи; кратко време - не повече от час; тих глас; малки, индивидуални порции храна; сваляне на маските за кратко време", каза Юрико Койке, губернатор на Токио. Нивото на тревога в страната е повишено до максимална степен.

От 1 декемрви нонесето на маски за лице става задължителниоза всички лица възраст над 13 години във всички закрити обществени пространства в Нидерландия. Тези, които не се съобразят с това правило, ще бъдат глобени с 95 евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама