БСП сезира Конституционния съд заради „виртуалните депутати“

11:20, 20 ное 20 / Политика 25 1968 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

БСП ще сезира Конституционния съд за решението болни или карантинирани депутати да се регистрират и работят онлайн по време на пленарните заседания. 

За пръв път: депутати участваха онлайн в пленарно заседание

От левицата се позовават на чл. 81 ал. 2 от Конституцията, където е посочено, че: „Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство“.

„Това гарантира, че решенията на Народното събрание са легитимни, легални и произтичат от волята на народа“, заяви Явор Божанков, цитиран от БГНЕС.

Решението на управляващите да променят правилника на парламента и да дадат възможност депутати да осигуряват кворума и да гласуват чрез видеовръзка от разстояние, Божанков коментира така: „Този акт на управляващите свежда ролята на народните представители до пълна формалност. Практиката показва, че виртуалните депутати, участващи в заседанията от видеостена не вземат участие в дебатите и разискванията, а единствено осигуряват нужния кворум. Виртуалното участие се отнася и само до народни представители, заболели от COVID-19. Ако колега е болен от нещо друго, той няма същите права. Надяваме се съдът да уважи нашата жалба“.

Според него, ако съдът приеме аргументите и уважи жалбата на депутатите от БСП, това ще постави под съмнение всички гласувания досега, взетите решения и приетите законопроекти.

От опозицията се оплакаха също, че все още не са получили информация от здравния министър за отправеното от тях питане дали депутати, заболели или поставени под карантина, са участвали физически в осигуряването на кворума в пленарната зала, каквито съмнения се появиха преди около 2 седмици.

Нов скандал в парламента: Крепи ли се кворумът на заразени депутати?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама