Окончателно приеха 10-годишна абсолютна давност за дълговете

12:29, 20 ное 20 25 2466 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

На второ четене родните депутати приеха допълнение към Закона за задълженията и договорите, което въвежда 10-годишна абсолютна давност за дълговете на физически лица. Промените важат и за заварените задължения.

Според приетите текстове с изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, стига те да не са отсрочени или разсрочени. Това означава, че след изтичането на срока от 10 години за длъжниците няма да има никакви правни последици, дори и да не са погасили задължението си.

В добавката към закона се въвеждат някои изключения за физическите лица, които са регистрирани като еднолични търговци, и физически лица, които получават издръжка или обезщетение за безработица.

Норвежкият B2Holding разкритикува 10-годишната давност за дълговете

Предложението бе внесено от депутата от ВМРО Искрен Веселинов, а основният аргумент бе, че дори при смърт на длъжника, кредитът му се прехвърля на неговите наследници, създавайки порочния кръг „вечен длъжник“. Според данни на ВМРО над 600 000 българи попадат в графата на т.нар. „вечни длъжници“, които освен изтегления заем трябва да покрият начислените лихви и неустойки заради забавените плащания, съобщи пресцентъра на партията.

Срещу абсолютната давност се обявиха редица правни експерти, които заявиха, че вместо да реши проблема с дълговото робство, абсолютната давност ще породи нови проблеми, тъй като ще ощети некоректните платци. 10-годишната абсолютна давност не прави разлика между кредитополучатели, които взимат заем с намерението да не го върнат, и хора, които са изпаднали в тежко финансово положение и нямат възможност да покриват задълженията си.

Критиките твърдяха, че не се защитават интересите на кредиторите и се губи мотивацията за пълно погасяване на дълга.

Атомна бомба ли е 10-годишната давност за дълговете?

 
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:38, 20 ное 20

Айдеее колекторите и лихварите ще духат супата!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама