COVID-19 не отменя всички други болести

10:00, 21 ное 20 25 2467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фокусирани върху пандемията от коронавируса някак си забравихме другите болести, които винаги са били сред нас. Със заповеди на здравния министър директорите на лечебни заведения закриват клиники и реорганизират отделения заради COVID-19, в същото време плановите операции бяха забранени, а липсата на медицински работници е все по-осезаема.

И докато от държавата влагат всичко, за да осигурят консумативи, полицейски коли и ковид фургони, за да се справят с пандемията, то в последните месеци лекари все по-често алармират, че заради страхa от заразата голяма част от пациентите със сърдечно-съдови заболявания не търсят помощ навреме.

В пандемията другите болести не изчезнаха, просто всички спряха да говорят за тях. Въпросът какво се случва с пациентите от закритите или реорганизирани в ковид отделения клиники, ще става все по-актуален. Особено осезаем ще бъде в малките общински болници, които обслужват хора от няколко населени места, и са блокирани за пациенти с други заболявания. На пациенти ще се налага да пътуват до друг град с по-голяма болница, за да получат лекарска помощ.

Готвят протест в столичната онкология

Изискването от Министерството на здравеопазването всички болници да открият COVID отделения породи недоволство сред лекари и пациенти, след като беше взето решение и в столичната онкология да има ковид отделение. Промяната доведе и до протест. Спорното в случая е, че в болницата се лекуват онкоболни с компрометирана имунна система, и именно те трябва най-много да се пазят от COVID-19, като не се смесват с болни. 

Драма в нашата болница няма, това беше инсцениран протест на хора с лични интереси“, каза в ефира на bTV директорът на Специализираната болница по онкология проф. д-р Стефан Константинов.

Трансплантирани пациенти излязоха на протест

Д-р Лилян Луков, хирург от УСБАЛО, който е бил разпределен в ковид отделението, излезе с позиция по темата и разказа във Facebook за проблемите, с които се сблъсква болницата при лечението на болен от коронавирус пациент. Той подчерта, че „смесването на потоците от онкоболни и инфекциозно болни е невъзможно да се избегне, ако тази ковид зона започне да функционира активно“ и обърна внимание на острата липса на сестри и санитари.

„Единственият начин в болницата ни да се обслужват пациенти с ковид е тази част от персонала да работи и с двата потока, което би означавало масово заразяване, при това съвсем съзнателно", коментира той и заяви: „Отказвам да убивам съзнателно невинни. Отказвам да съм роб на страха и да се превръщам в оръдие за геноцид! Когато ни казваха, че "яко ще се мре", не очаквах, че са готови да убиват наред, за да потвърдят думите си". 

Младият лекар призова здравният министър да изпълни заканата си и да се включи в сестринския график, за да помогне с дежурствата, които няма кой да покрие.

Министър Костадин Ангелов издаде заповед във всеки областен град да бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с COVID и поне една за пациенти без. До края на седмицата областните управители трябва да дадат отговор кои са избраните лечебни заведения. 

Коронавирусът в България: Ще има болници с пациенти без COVID

Ден след тази промяна д-р Луков съобщи, че ръководството е взело „ударни мерки“ относно проблемите, които е посочил. Изрази надежда онкологията да попадне в списъка на чистите болници. 

Нови легла за ковид болните трябва да се разкриват и това е изключително важно. Но справянето с пандемията изисква разумен и обмислен подход, вземайки предвид и другите болести, които не спират да съществуват, необходимостта от навременното им лечение също. Изискванията към болниците трябва да бъдат на базата на по-добра комуникация между здравния министър и специалистите по места, за преценка на възможностите на лечебните заведения. Можем да купим нови линейки и да намерим нови ковид легла, но нови специалисти трудно... 

Завършваме с цитат от едноимения роман на Албер Камю - „Чумата”, който е сред най-четените напоследък и звучи и все по-актуален:

"Злото в света идва почти винаги от невежеството и добрата воля може да причини толкова вреди, колкото и злонамереността, ако не бъде просветлена. Хората са по-често добри, отколкото лоши, въпреки че това не е въпросът. Но те са повече или по-малко невежи и това е, което човек нарича порок или добродетел, като най-ужасяващият порок е невежеството, което мисли, че знае всичко и което впоследствие разрешава да убива. Душата на убиеца е сляпа и няма истинска доброта или фина любов без възможно най-голяма степен на яснота.”

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама