Вече е законно: теглите 1000 лв. заем, връщате - 3000 лв.

13:55, 20 ное 20 25 5393 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Неустойката по бързите кредити вече може да надвишава два пъти дължимата сума. Измененията в Закона за потребителския кредит, бяха внесени от независимия депутат Спас Панчев, а текстовете - приети без дебати покрай  промените в Закона за ДДС, който бе гласуван вчера в парламента.

Окончателно приеха 10-годишна абсолютна давност за дълговете

Промените гласят, че фирмите, които отпускат заеми, в това число и фирмите за бързи кредити, имат законово право да начисляват неустойки до два пъти размера на главницата на заема, пояснява адвокат Десислава Филипова, работеща в областта на потребителската защита и председател на "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека".

Това означава, че ако сте одобрени за 1000 лв. заем, фирмите за бързи кредити могат да ви начислят неустойки в размер на 2000 лв. без лихвите и сумата не може да се оспори в съда. До този момент неустойки в подобни размери бяха обявявани за нищожни, а от длъжника се изискваше да погаси главницата по заема и лихвата, определена при подписване на договора за кредит.

Според доскоро действащите наредби в Закона за потребителския кредит неустойките не можеше да надвишават 50% от размера на отпуснатия кредит. Тоест, при отпуснат заем от 1000 лв., кредитните институции имаха таван от 500 лв., които можеха да начислят като неустойки при неизпълнение на клаузи по договора за кредит.

Фирмите за бързи кредити създадоха порочната практика да начисляват неустойки за неизпълнение от страна на кредитополучателите и по този начин да реализират свръхпечалба“, казва адвокат Филипова, като добавя, че много от изискванията на фирмите за бързи кредити са неизпълними за клиентите им, тъй като основно ги търсят по-бедни хора.

Важно е обаче да се спомене, че този закон ще важи само за договорите за кредит, които ще се сключат след влизането му в сила. Въпреки това адвокат Филипова заедно с нейни колеги юристи смятат да се обърнат към президента Румен Радев с искане за вето.

Ако президентът не го стори, тъй като този текст е противоконституционен, ще се обърнем към правоимащите лица с искане да сезират Конституционния съд“, заяви адвокат Филипова.

Омбудсманът Диана Ковачева също е готова да сезира Конституционния съд заради законодателните промени, засягащи потребителските кредити. Тя го приема като неприемлив ущърб“ за гражданите.

За вето върху измененията в Закона за потребителския кредит призова и лидерът на "Изправи се.Бг' Мая Манолова. Във видео във Facebook тя определи поправките като скандални и предупреди, че "те развързват ръцете на бързите кредити и колекторските фирми, за да грабят от хората".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама