Няма причина България да променя позицията си за Северна Македония

09:37, 21 ное 20 / Политика 25 2124 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Не виждам към този момент причина България да променя позицията си за Северна Македония. Това каза еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел пред Нова телевизия. 

Между България и Северна Македония вече има и ... балкански сексизъм

„Трябва да уточним, че България винаги е подкрепяла интеграцията на Северна Македония в ЕС. Нека не забравяме, че темата за Западните Балкани беше повдигната по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и тя трайно остава в дневния ред“, посочи Габриел.

„Ние имаме нерешени съседски отношения с тях. Няма друга държава, която има претенции към история и език на омраза“, допълни тя.

COVID-19 по света: Още една ваксина даде обнадеждаващ резултат

Относно ваксината срещу COVID-19 еврокомисарят заяви, че Европейската агенция по лекарствата вече анализира данните на двете компании, които обявиха, че ваксините им са високо ефективни. "Реалистично е до края на годината да се сертифицира кандидат за ваксина. Това обаче не означава, че още на следващия ден ваксината ще е на разположение. Трябва да се вземат под внимание редица фактори, като например начините за съхранение”, каза Габриел.

По думите й всички държави на ЕС, по едно и също време, пропорционално на тяхното население, ще получат достъп до медикамента. Това важи и за България, тъй като се преговаря с производителя от името на евроблока.

Няма как да се изчислят разходите за ваксината към момента, тъй като все още няма яснота, който ще е доставчикът. Към момента сумите варират”, заяви Габриел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама