Колко живота биха могли да бъдат спасени от носенето на маска?

17:56, 21 ное 20 25 2219 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Специално създаден модел предполага, че повсеместното носене на предпазна маска може да спаси над 100 000 живота в САЩ през следващите 4 месеца.

Носенето на маски се превърна в много обсъждана сред обществото тема, която дори поляризира политическите среди. Някои хора го смятат за глупаво ограничение на свободата им. Проучванията, обаче, показват, че използването на маски намалява предаването на респираторни вируси, включително SARS-CoV-2, с около 40%. В САЩ само около 50% от хората носят маски публично през ноември 2020 г., предаде Medicalnews.bg.

Коронавирусът в България: Електронното направление и рецепта ще са готови до седмици

В страни с много по-висок процент на използване на маски – като Южна Корея и Нова Зеландия – са постигнати трайни намаления в броя инфектирани с COVID-19 и икономиките на тези страни вече се възстановяват.

Институтът за здравни показатели и оценки (IHME) в Сиатъл е събрал данни от всички американски щати от началото на пандемията. Техните модели изчисляват, че универсалната употреба на маски (дефинирана като 95% използване на маски в обществото) може да спаси 130 000 живота между 22 септември 2020 г. и 28 февруари 2021 г.

Какви маски да носим и в какви случаи

Моделирането на заболяванията понякога се приема от лекарите като „просто модел, а не реалност“. Това със сигурност е вярно, но бъдещата реалност може да бъде оценена само от специално създадени модели. Прогнозите на IHME за бъдещето на пандемията с COVID-19 се използват широко от оперативния щаб за COVID-19 на правителството на САЩ и до момента се оказаха доста точни.

По този начин изчисленията на IHME, че 130 000 живота могат да бъдат спасени в САЩ само през следващите 4 месеца чрез повсеместното носене на предпазни маски, трябва да се вземат на сериозно. Това вероятно би спомогнало и за запазване на икономиката. Полезно би било общопрактикуващите лекари да обсъдят прогнозите на IHME с пациентите си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама