Венецианската комисия разкритикува проекта за нова конституция на ГЕРБ

11:42, 23 ное 20 / Политика 25 2059 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изразяваме съжаление, че в България е започната конституционна реформа без да е предшествана от подходящ обществен дебат. Проектът за нова Конституция е подготвен от парламентарното мнозинство и - както изглежда - без никакъв друг принос извън него. Основанията за определени поправки не са добре обяснени, а там, където това е направено, те са в твърде сбит вид.

Предложението да се намалят наполовина 240-те депутати изглежда се спира на произволно избрано число 120 без да е правена подробна оценка на въздействието от подобен ход за българската политическа система.

Данаил Кирилов взел пример от французите за новата конституция

Поправките за засилване на социални и икономически права могат да се приветстват, но трябват разяснения какво се разбира под задължаването на държавата „да подпомага раждаемостта“ например. Не бива това да се използва като оправдание за дискриминация срещу културни и етнически малцинства или срещу жените.

Това са само част от първите оценки за проекта на ГЕРБ за нова конституция на България, направени от Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианска комисия, съобщи "Дневник". Част от структурите на Съвета на Европа, това е най-високопоставеният орган на континента за конституционно право.

Може ли Конституцията да бъде променяна с референдум?

Съветът на Европа разпространи междинната оценка, направена по молба на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. В текста се подчертава, че значителна част от анализа е посветена на правораздаването, но членовете на комисията са готови да се произнесат подробно и по други части от проекта, ако и докато той се обсъжда в България. "С продължаването на конституционната реформа българските власти трябва да разясняват подробно основанията зад всяко от предложенията и да осигурят значимо участие на обществеността, експертите и всички политически сили в тоз ипроцес", заявява комисията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама